Εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τη σύλληψη της CFO και κόρης του ιδρυτή της Huawei

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 13:01
UPD:13:17
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Η κόρη του ιδρυτή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei και chief financial officer (CFO) της εταιρείας στον Καναδά, και η πιθανή έκδοσή της στις ΗΠΑ, κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, πλήττοντας τις ελπίδες για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο.

Η αιφνιδιαστική σύλληψη της Μενγκ Γουανζού δημιουργεί νέες αμφιβολίες σχετικά με την 90 ημερών «εκεχειρία» στο εμπόριο στην οποία συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, το Σάββατο, υπογραμμίζει το Reuters, την ίδια ημέρα που η ίδια τέθηκε υπό κράτηση.

Η σύλληψη φαίνεται να σχετίζεται με παραβιάσεις κυρώσεων από πλευράς των ΗΠΑ αναφέρουν πηγές, με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Παράλληλα, ρεπορτάζ στους New York Times ανέφερε πως υπάρχουν υποψίες και για παραβίαση κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα.

Η σύλληψη και οι πιθανές κυρώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones στον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στις διεθνείς αλυσίδες προμηθευτών των εταιρειών τεχνολογίας. Οι μετοχές προμηθευτών της Huawei στην Ασία σημείωσαν πτώση την Πέμπτη (αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των προμηθευτών της εταιρείας βρίσκονται και οι Qualcomm και Intel).

Η Μενγκ, μία από τις αντιπροέδρους του συμβουλίου της εταιρείας, και κόρη του ιδρυτή της, Ρεν Ζενγκφέι, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, και έχει οριστεί να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή, ανέφερε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Πηγές είχαν αναφέρει στο Reuters τον Απρίλιο πως οι αμερικανικές αρχές διερευνούν τη Huawei για αποστολές φορτίων προϊόντων αμερικανικής προέλευσης προς το Ιράν τουλάχιστον από το 2016, καθώς και προς άλλες χώρες, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί εξαγωγών και κυρώσεων.

Η Huawei επιβεβαίωσε τη σύλληψη με ανακοίνωσή της και ανέφερε πως της έχουν δοθεί λίγες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες αυτές, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει να έχει διαπράξει αδικήματα η Μενγκ, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια ανταπόκρισης πτήσεων στον Καναδά. Η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά τόνισε ότι τάσσεται απόλυτα κατά της σύλληψης και ζήτησε την απελευθέρωσή της.

Οι αντιδράσεις στα κινεζικά social media είναι έντονες, με εκκλήσεις στο Weibo (το κινεζικό «Twitter») για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Apple, χάριν αγορών προϊόντων της Huawei.

Πέραν των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο πλαίσιο του «εμπορικού πολέμου», η σύλληψη της Μενγκ λαμβάνει χώρα εν μέσω κινήσεων για τον περιορισμό της χρήσης προϊόντων της Huawei σε χώρες της Δύσης: ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν μπλοκάρει τη χρήση εξοπλισμού της εταιρείας σε υποδομές για δίκτυα 5G. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει μπλοκάρει τη χρήση της Huawei από εταιρείες, ωστόσο η ΒΤ, η οποία κυριαρχεί στο βρετανικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας στον «πυρήνα» των υποδομών 5G της. Αμερικανοί πολιτικοί έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την εταιρεία πως αποτελεί απειλή προς την αμερικανική εθνική ασφάλεια, υποστηρίζοντας πως η τεχνολογία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία από την κινεζική κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει το BBC, η εταιρεία αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και παρόχους σχετικών υπηρεσιών στον κόσμο, ξεπερνώντας πρόσφατα την Apple και κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των κατασκευαστών smartphones μετά τη Samsung. Ωστόσο, δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται πως το Πεκίνο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δίκτυα 5G μέσω της Huawei, αυξάνοντας κατά πολύ τις δυνατότητες κατασκοπείας του, αν και η εταιρεία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κυβερνητικός έλεγχος. Άλλη μια εταιρεία που αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες είναι η κινεζική ΖΤΕ.

Προτεινόμενα για εσάς