Σύγκρουση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών ανοικτά της Ιαπωνίας - Πέντε αγνοούμενοι

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 06:12
UPD:10:06
REUTERS/KYODO
A- A A+

Πέντε στελέχη της αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αγνοούνται μετά τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών στον αέρα, κατά τη διάρκεια άσκησης για τον ανεφοδιασμό του ενός με καύσιμα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, το πολεμικό ναυτικό έχει εντοπίσει δύο από τους επτά πεζοναύτες, που επέβαιναν στο αεροσκάφος – ένα μαχητικό F/A 18 Hornet και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει KC-130 Hercules – την ώρα του συμβάντος.

Ο ένας εκ των δύο νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη βάση Ιβακούνι, ενώ ο δεύτερος βρέθηκε περίπου 10 ώρες μετά τη σύγκρουση και περισυνελέγη από σκάφος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, ανέφερε το υπουργείο. Δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για τον δεύτερο πεζοναύτη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. 

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων πέντε. Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιήσει τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη και τρία πλοία για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία παραμένει σε εξέλιξη.

Η σύγκρουση των αεροσκαφών σημειώθηκε περί τις 02:00 τοπική ώρα (περί τις 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) 300 χιλιόμετρα και πλέον ανοικτά των ιαπωνικών ακτών, κατά τη διάρκεια «προγραμματισμένης, τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης», κατά την ίδια πηγή.

Όπως ανέφερε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιουάγια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο χειριστής που διασώθηκε ήταν μέλος του διμελούς πληρώματος του αμερικανικού μαχητικού, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. «Το συμβάν είναι λυπηρό, πάντως η προσοχή μας επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην (επιχείρηση) έρευνας και διάσωσης», τόνισε. Η Ιαπωνία θα σχολιάσει και θα ενεργήσει με τρόπο που θεωρεί πως είναι ο προσήκων «όταν οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακριβωθούν», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ακόμη δεν είναι σαφές πώς μπορεί να έγινε το ατύχημα ή εάν έγινε στη διάρκεια ανεφοδιασμού στον αέρα, πάντως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως συνέβη οτιδήποτε ύποπτο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περίπου 50.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στην Ιαπωνία. Από αυτούς, περίπου οι μισοί σταθμεύουν στο αρχιπέλαγος της Οκινάουας. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή