Στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής ο Πρωθυπουργός 11-13 Μαΐου

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 18:51
A- A A+

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής, που διοργανώνει η αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. στη Βιέννη από τις 11 μέχρι τις 13 Μαίου.

Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής και για μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς συναντήσεις κορυφής στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, μια και σε αυτή αναμένονται αντιπροσωπείες από 60 χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής με επικεφαλής τους προέδρους ή τους πρωθυπουργούς τους.

Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι μια θεώρηση των έως τώρα σχέσεων και μια εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε., τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής. Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξής διάφοροι οικονομικοί στόχοι, παράλληλα με το γενικότερο στόχο της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαικού Συμβουλίου, καγκελάριο της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, η Σύνοδος δίνει τη δυνατότητα να γίνει απολογισμός της προόδου που έχει υπάρξει μετά την τελευταία παρόμοια Σύνοδο Κορυφής στην Γκουανταλαχάρα, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο εντατικοποίησης αυτής της συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Λατινική Αμερική.

Οι λατινοαμερικανικές χώρες που θα μετάσχουν στη Σύνοδο συντονίζονται από το Μεξικό, το οποίο είχε διοργανώσει τον Μάιο του 2004 την τελευταία παρόμοια Σύνοδο Κορυφής στην Γκουανταλαχάρα, ενώ η ημερήσια διάταξη της τωρινής Συνόδου είχε ήδη ορισθεί κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας στην Ε.Ε..

Το πρόγραμμα της Συνόδου της Βιέννης προβλέπει για την Πέμπτη 11 Μαΐου μια συνάντηση εργασίας των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι, το βράδυ της ίδιας ημέρας, μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα παρακαθίσουν στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο προεδρεύων της ΕΕ, Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ

Για την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οι κυρίως συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε ολομέλεια και ομάδες εργασίας, που θα κλείσουν με κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Σιούσελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόσο, και τον πόεδρο του Μεξικού Βιθέντε Φοξ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το επίσημο δείπνο του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ στα παλιά θερινά ανάκτορα του Σένμπρουν.

Η τρίτη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στη συζήτηση διαφόρων εμπορικο-οικονομικών συμφωνιών και σε μια σειρά επί μέρους συναντήσεων της κοινοτικής τρόικας με αντιπροσωπείες των λατινοαμερικανικών χωρών.

πηγη ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή