Την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στελεχών του Κινήματος, προκάλεσαν τα σχολια του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργου Καλαντζή, για την υποψηφιότητα της 28χρονης μουσουλμάνας, Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, στην υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Καλαντζής αναρωτήθηκε αν η κ. Καραχασάν θα σταθεί δίπλα του στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, καλώντας τη παράλληλα να δηλώσει εάν είναι Ελληνίδα μουσουλμάνα.
Αντιδρώντας στο παραπάνω σχόλιο ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε: «¶κουσα ότι ο αρμόδιος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μίλησε με μία αντίληψη που μας παραπέμπει σε διαχωρισμούς και φακελώματα, σε μια αυταρχική αντίληψη δεξιάς και ρωτώ τον πρωθυπουργό αν αυτά εκφράζουν την επίσημη πολιτική του κ. Καραμανλή. Εμείς δεν διαχωρίζουμε, δεν φακελώνουμε και δεν δημιουργούμε πολίτες β' κατηγορίας. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια λόγια, τέτοια εποχή σε δημοκρατική χώρα. Αλλά αυτά είναι η απόδειξη ότι αυτή η παράταξη πρέπει να ξαναπάει στα θρανία της αντιπολίτευσης για να μάθει τι σημαίνει δημοκρατία».
«Όλες οι Ελληνίδες και οι όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να μετέχουν ενεργά και ισότιμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Απορώ γιατί δημιουργούν ορισμένοι θέμα και μάλιστα χωρίς να ξέρουν τα δεδομένα της περιοχής», σημείωσε για το θέμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος παρατήρησε: «Ο κ. υπουργός διαπράττει ένα πολιτικό ατόπημα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ολίσθημα, που δίνει την εντύπωση ιδεολογικού ρατσισμού, κάτι που δεν μπορεί να είναι αποδεκτό στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατικής πολιτείας. Είμαι βέβαιος ότι ούτε το κόμμα του μπορεί να αποδεχτεί την τοποθέτησή του».
Επανερχόμενος στο θέμα την Κυριακή, ο κ. Καλαντζής ανέφερε: «Το θέμα έχει τελειώσει υπό την έννοια ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε την επιλογή του. ¶ρα τελικός κριτής θα είναι ο λαός της Δράμας της Καβάλας και της Ξάνθης, που στις εκλογές του Οκτωβρίου θα ψηφίσει. Το αποτέλεσμα θα κρίνει όλους εμάς για τις θέσεις τις οποίες πήραμε. Θα περιμένουμε λοιπόν το αποτέλεσμα και επειδή το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικά εναντίον του ψηφοδελτίου, που υπέδειξε ο κ. Παπανδρέου, τότε θα έρθει η ώρα να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του αυτή», συμπλήρωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης -πρώην Εβρου- Ανθιμος, ενώ ήπιες αντιρρήσεις εκφράσθηκαν και από μουσουλμάνους της περιοχής Ξάνθης.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του στη υποψηφιότητα της μουσουλμάνας δικηγόρου, κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι την υποψηφιότητα θα κρίνει το εκλογικό σώμα.«Δεν μπορώ μέσα μου να το ανεχθώ, αλλά όμως, επειδή έχει πολιτική χροιά, θα σας πω μόνο τούτο, αν είναι σωστό αυτό σαν πράξη και ενέργεια, θα το αποδείξει το εκλογικό σώμα της περιοχής», τόνισε.
Η 27χρονη δικηγόρος είναι Πομάκα, μουσουλμανικού θρησκεύματος, και κύκλοι της μειονότητας διατείνονταν ότι δεν είναι γνωστή στη θρησκευτική κοινότητά τους, υπονοώντας ότι δεν είναι γνωστή στο τουρκικό Προξενείο. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους, αναζητώντας υποψήφιο και η απόφαση του κ. Παπανδρέου τους αιφνιδίασε.