Ποια είναι η Έντιθ Κάβελ που τιμά με Doodle η Google

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 15:40
UPD:15:40
Google
A- A A+

Στη Βρετανίδα νοσοκόμα Έντιθ Λουίζα Κάβελ (Edith Louisa Cavell) αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 153 ετών από τη γέννησή της.

Γεννημένη στις 4 Δεκεμβρίου 1865, η Κάβελ έγινε γνωστή για τη διάσωση στρατιωτών από όλες τις πλευρές χωρίς διακρίσεις, καθώς και για τη συμβολή της στην απελευθέρωση περίπου 200 συμμάχων στρατιωτών από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για την ενέργειά της αυτή συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, όπου κρίθηκε ένοχη για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Παρά τη διεθνή πίεση που ασκήθηκε προκειμένου να της δοθεί χάρη, εκτελέστηκε από γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα το 1915, προτού κλείσει τα 50 της χρόνια.

Η εκτέλεσή της προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον Τύπο.

Οι αγγλικανικές πεποιθήσεις της, την ώθησαν να προσφέρει βοήθεια σε οποιονδήποτε τη χρειαζόταν, είτε επρόκειτο για αντιπάλους είτε για συμμάχους.

Της αποδίδονται μάλιστα οι φράσεις «ο πατριωτισμός δεν είναι αρκετός» και «δεν μπορώ να σταματήσω όσο υπάρχουν ζωές που μπορούν να σωθούν».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wikipedia, Britannica

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή