TIPS: Ανταγωνιστικό στο PayPal σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών από την EKT

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 17:55
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάνσαρε την Παρασκευή ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διευθετούν πληρωμές άμεσα ανά την Ευρώπη, επιτρέποντάς τους να ανταγωνιστούν υπηρεσίες όπως το PayPal και άλλες παρεμφερείς εφαρμογές από εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) αναπτύχθηκε σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους και επιτρέπει σε μεμονωμένα άτομα και εταιρείες ανά την Ευρώπη να μεταφέρουν ποσά σε ευρώ σε δευτερόλεπτα, ανεξαρτήτως των ωραρίων λειτουργίας των τραπεζών τους.

Στον συγκεκριμένο χώρο στην Ευρώπη κυριαρχούν αμερικανικές εταιρείες όπως η PayPal, η Google, το Facebook και η Amazon, καθώς και κινεζικές όπως η Alibaba και η Tencent. Αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμούς στους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής, μετά από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων κατά των υποδομών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιδείνωση των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόλις οκτώ τράπεζες, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, από την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν «ανεβεί στο τρένο».

«Πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τη σπανιότητα μεγάλων Ευρωπαίων παικτών στην αγορά πληρωμών» είπε ο Ιβ Μερς της ΕΚΤ, κατά την παρουσίαση του TIPS στο Φρασκάτι της Ιταλίας. «Αν υπάρχει έλλειψη δυνατοτήτων επενδύσεων, δε θα έπρεπε να διστάσουμε να συγκεντρώσουμε πόρους και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερους παίκτες» σημείωσε.

Εκπρόσωπος του PayPal είπε ότι η εταιρεία καλωσορίζει το TIPS και ζητεί «μεγαλύτερη συνεργασία ανά τη βιομηχανία πληρωμών».

Η πρώτη πληρωμή μέσω TIPS έγινε την Παρασκευή, μεταξύ ενός πελάτη της ισπανικής CaixaBank κι ενός της γαλλικής Natixis, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Η ισπανική BBVA είναι ο μόνος τραπεζικός κολοσσός που έχει μπει στο TIPS μέχρι τώρα. Οι άλλοι συμμετέχοντες είναι οι Abanca Corporación Bancaria, Banco de Crédito Social Cooperativo, Caja Laboral Popular Cooperativa de Crédito και οι γερμανικές Berlin Hyp και Teambank.

Για την επεξεργασία των πληρωμών χρειάζονται 10 δευτερόλεπτα ή λιγότερα. Το TIPS θα χρησιμοποιείται στην αρχή για συναλλαγές μόνο με ευρώ, αλλά σύμφωνα με την ΕΚΤ θα μπορεί να εξυπηρετεί και άλλα συναλλάγματα, εάν υπάρξει ζήτηση.

Την πλατφόρμα ανέπτυξε η Banca d' Italia (η οποία και τη διαχειρίζεται), σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

Προτεινόμενα για εσάς