Τεχνητός εμφυτεύσιμος νεφρός που θα λειτουργεί κατά το πρότυπο του βηματοδότη καρδιάς αναμένεται να αντικαταστήσει σε μια πενταετία τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Παράλληλα, οι έρευνες των επιστημόνων στρέφονται προς τη δημιουργία, στο απώτερο μέλλον, νεφρών από αρχέγονα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για να δώσουν έτσι λύση στο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση.
Αυτά επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής νεφρολογίας στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ Γεώργιος Σακελλαρίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας που θα πραγματοποιηθεί από τι 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.
Σήμερα, στη Βόρεια Ελλάδα εφαρμόζεται σε 50 ασθενείς η μέθοδος της συνεχούς φορητής νυχτερινής περιτοναϊκής κάθαρσης (μορφή αιμοκάθαρσης) στο σπίτι τους. «Με τη μέθοδο αυτή οι νεφροπαθείς έχουν τη δυνατότητα μέσω ενός μηχανήματος στο μέγεθος ενός υπολογιστή να απεξαρτώνται από το νοσοκομείο», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής νεφρολογίας στο ΑΠΘ Αθανάσιος Δημητριάδης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ