Εκκληση Μπακογιάννη στις ιρανικές αρχές να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα

Λαριτζανί: Λάθος η παραπομπή του φακέλου του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 12:28
UPD:12:35

A- A A+

Η Αθήνα συντονίζεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (πλην της Ρωσίας) στο θέμα του Ιράν και «χαιρετίζει την πρόταση της Ρωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν και ειδικό διαπραγματευτή της Τεχεράνης για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί.

Ο κ. Λαριτζανί αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας και του Ιράν και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία.

Όπως επισήμανε, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων δεν είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της χώρας του και ανέφερε ότι ήταν λάθος κατά την άποψη της Τεχεράνης, η παραπομπή του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως υπογράμμισε, αρμόδια είναι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία είναι και ο καταλληλότερος φορέας για να χειριστεί το θέμα.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο αναζήτησης μιας διπλωματικής διευθέτησης». Όπως είπε μετά το τέλος της συνάντησης, είχε τη δυνατότητα να ακούσει τις απόψεις του Ιράν και να αναπτύξει αντίστοιχα τις θέσεις της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα,είπε, επιθυμεί έναν ασφαλή κόσμο, καταδικάζει την διάδοση των πυρηνικών όπλων και έχει την πεποίθηση ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση θα εξευρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

Η υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τέλος, τις ιρανικές αρχές να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα προς το συμφέρον όλων των λαών.

Απο την πλευρά του ο κ. Λαριτζανί αναφερόμενος στη ρωσική πρόταση για απάλειψη της αναφοράς στο κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ και την τροποποίηση της διατύπωσης ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη, δήλωσε ότι το Ιράν θα ήθελε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε επίσης, πως οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, καθώς και τα τηλεοπτικά συνεργεία, βρίσκονται στη χώρα του και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς πίεση και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Εν τω μεταξύ η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του BBC, σημείωσε πως κανένας στη διεθνή κοινότητα δεν έχει την πρόθεση να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή