Αλί Λαριτζανί: «Οι Αμερικανοί αναζητούν περιπέτειες στην περιοχή»

Δεσμεύσεις αλλά και δικαιώματα για το Ιράν απο τη Συνθήκη για τη Μη διάδοση των Πυρηνικών Οπλων
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 15:49
A- A A+

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Τεχεράνη στη θέση της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν και ειδικός διαπραγματευτής της Τεχεράνης για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε διπλωματικούς συντάκτες στην πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα.

Ο ιρανός αξιωματούχος επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, σημείωσε ότι η Τεχεράνη θεωρεί καταστροφικά για την παγκόσμια ομαλότητα τα πυρηνικά όπλα και απέδωσε την όλη πολεμική στις βεβιασμένες, όπως είπε, κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που με τους χειρισμούς τους θα προκαλέσουν –-όπως χαρακτηριστικά είπε- περιπέτειες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρήσης της αεροπορικής βάσης της Σούδας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις της διεθνούς κοινότητας εναντίον του Ιράν, ο κ. Λαριτζανί δήλωσε οτι δεν έχει πληροφορίες για το αν συζητήθηκε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και της ελληνίδας ομολόγου της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. «Γνωρίζω όμως», είπε, «ότι η ίδια η ελληνίδα υπουργός απέρριψε ότι της τέθηκε τέτοιο ζήτημα».

Ο ιρανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ιστορικό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο υπογράφτηκε πριν απο 40 χρόνια, επί Σάχη. Υπενθύμισε οτι οι Αμερικανοί είχαν υπογράψει μαζί του την πρώτη συμφωνία για την παραγωγή 20 χιλιάδων μεγαβάτ ενέργειας, καθώς και για την εκπαίδευση Ιρανών σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας. Το ίδιο, όπως είπε, έκαναν και οι Γάλλοι με την υπογραφή συμφωνίας για έξι χιλιάδες μεγαβάτ, καθώς και την προώθηση της πυρηνικής έρευνας στο Ιράν.

Μερικές από αυτές τις χώρες, ισχυρίστηκε ο κ.Λαριτζανί, θέλησαν να τιμωρήσουν το λαό του Ιράν με την ακύρωση των συμφωνιών, μετά την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Σάχη και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

Όπως επισήμανε, «αν το Ιράν έχει σήμερα πλούτο ενεργειακών κοιτασμάτων, όπως λένε, τότε πριν απο 40 χρόνια ο πλούτος ήταν σαφώς μεγαλύτερος». «Το πρόβλημα είναι οτι οι Αμερικανοί αναζητούν περιπέτειες στην περιοχή», παρατήρησε.

«Με τη συμπεριφορά τους οι Αμερικανοί έχουν δείξει ποιοι στηρίζουν τους τρομοκράτες. Ποιοι στήριξαν τους Ταλιμπάν; Δεν ήταν οι Αμερικανοί; Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί το σχεδίασαν, οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους χρηματοδότησαν και το υπεστήκαμε όλοι. Το ίδιο έκαναν οι Αμερικανοί και στο Ιράκ», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν.

Όσον αφορά εξάλλου τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, ο κ. Λαριτζανί τόνισε οτι η Τεχεράνη βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο έρευνας και διευκρίνισε ότι στη χώρα του δεν έχει καν κατασκευασθεί το κατάλληλο εργοστάσιο.

Όπως είπε, το Ιράν δεν έχει φθάσει ακόμη στην παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, οπότε ο φάκελος του Ιράν δεν έπρεπε να φθάσει βεβιασμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξαιτίας της πίεσης των Αμερικανών, ενώ –όπως επανέλαβε- η μόνη αρμόδια αρχή γι αυτό, είναι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Λαριτζανί, η ρωσική πρόταση για τη συμπαραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε ρωσικό έδαφος δεν έχει απορριφθεί, αλλά θα απαιτείτο περισσότερος χρόνος για να εξετασθούν οι νομικές, τεχνικές και εμπορικές πτυχές του ζητήματος. «Ωστόσο», παρατήρησε, «οι ΗΠΑ βιάστηκαν να μην προχωρήσει το ρωσικό σχέδιο και παρέπεμψαν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση μπορεί και πάλι να μπει στο τραπέζι εάν ο φάκελος επιστρέψει στην αρμοδιότητα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σημείωσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ.Λαριτζανί είπε οτι το Ιράν δεν έχει κάνενα λόγο να αποχωρήσει απο τη Συνθήκη για τη Μη διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, αλλά επιθυμεί να ασκεί τα δικαιώματά του που απορρέουν απο τις διεθνείς συμφωνίες. «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των δεσμεύσεων που απορρέουν απο τη Συνθήκη. Δεν νομίζω οτι είναι και πολύ δίκαιο να τηρούμε τις υποχρεώσεις, αλλά να μην έχουμε τα δικαιώματα που απορρέουν απο τη Συνθήκη αυτή. Έχουμε δηλώσει οτι αν επιστραφεί ο φάκελος στην Επιτροπή που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο θα έχουμε πλήρη συνεργασία. Λύσαμε πολλά προβλήματα στο παρελθόν με τη συνεργασία. Εφαρμόζουμε το πρόσθετο πρωτόκολλο», τόνισε και πρόσθεσε οτι οι διεθνείς αντιδράσεις για την πολιτική του Τζορτζ Μπους δείχνουν οτι η πολιτική αυτή είναι λανθασμένη.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο ιρανός αξιωματούχος είπε οτι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αναπτύξει για ειρηνικούς σκοπούς πυρηνικά προγράμματα.

Όπως τόνισε, η Τεχεράνη θέλει την ασφάλεια στην περιοχή, στηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, είπε οτι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικές των λαών, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη διαφωνία της χώρας του στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ καθώς και στην ανάμειξη των ΗΠΑ στις μετέπειτα εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή