Η Μέρκελ αποκλείει στρατιωτική λύση στη Θάλασσα του Αζόφ

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 16:01
UPD:16:05
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική «Bild».

A- A A+

Το ενδεχόμενο της στρατιωτικής λύσης στη νέα ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας απέκλεισε κατηγορηματικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Τέτοιου είδους ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου διεμήνυσε η Μέρκελ απαντώντας επί της ουσίας στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου προς το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, προκειμένου τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν το Κίεβο στη διένεξή του με τη Μόσχα.

«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική «Bild».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την Αζοφική Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε», προειδοποίησε.

Η Μέρκελ από την πλευρά της κάλεσε τη ρωσική ηγεσία να αποδεσμεύσει τα ουκρανικά πλοία και να απελευθερώσει τα πληρώματά τους, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει επιδείξει επιθετική συμπεριφορά και σε άλλες περιπτώσεις εκτός της Ουκρανίας. «Και εμείς, ως Γερμανοί, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, καθώς πρόκειται για σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι αυτό είναι και το νόημα των κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας σε γερμανοουκρανικό επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Αργεντινή.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η Ρωσία ανέπτυξε ένα νέο τάγμα προηγμένων πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος S-400, το τέταρτο στην Κριμαία.

Η ανάπτυξη των πυραύλων στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, είχε προαναγγελθεί από χθες. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι συνδέεται με την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

H Ουκρανία διά του υπουργού Υποδομών Βλοντίμιρ Ομελιάν κατήγγειλε τη Ρωσία ότι απέκλεισε δύο ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ - Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Βλοντίμιρ Ομελιάν, απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά.

Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν από τις δραστηριότητές και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ομελιάν.

Το Κρεμλίνο το διέψευσε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε μετά την κατάσχεση τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και τη σύλληψη των πληρωμάτων τους από τη Ρωσία την Κυριακή κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, επειδή, σύμφωνα με τη Μόσχα, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Η Ουκρανία το αρνείται κατηγορηματικά. 

Ήταν το πιο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δύο κρατών από το 2015, όταν υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή