Χριστόδουλος: Ανωφελές και μάταιο να είναι η Εκκλησία σε έναν πόλο μόνιμης άρνησης

«Πέρασε η εποχή που μπορούσαμε να σηκώνουμε μαύρες σημαίες»
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 17:16
A- A A+

Να βρουν τρόπο προβολής των αρχών της Εκκλησίας ζήτησε από τους κληρικούς ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε ομιλία του στο τρίτο Ιερατικό Συνέδριο που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με θέμα: «Εκκλησία και Παγκοσμιοποίηση. Μπροστά στη μεγάλη πρόκληση».

«Πέρασε –τόνισε- η εποχή που μπορούσαμε να σηκώνουμε μαύρες σημαίες ή να πρωτοστατούμε σε λαϊκές κινήσεις. Δεν σηκώνει η κοινωνία παλικαρισμούς που υπήρξαν παλιότερα και μας χαρακτήρισαν γραφικούς...».

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «το πρώτο θύμα της πολιτικής να δέχεται η Εκκλησία επικρίσεις, είμαι εγώ». «Μην τα περιμένετε όλα όμως, από μένα, δεσποτάδες και παπάδες. Ένας άνθρωπος δεν φέρνει την άνοιξη. Ανοίξτε κανένα βιβλίο γιατί θα μας τραβήξουν κάποια στιγμή το χαλί και θα μας μείνουν οι αγιασμοί», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «πολύ συχνά έχουμε δώσει εδώ στην Ελλάδα, ως Εκκλησία, την εικόνα της μόνιμης αντίδρασης, εναντίον κάθε καινούργιου, κάθε ξένου με το πρόσχημα ότι υπηρετούμε την Πίστη και την Πατρίδα. Είναι ανωφελές και μάταιο. Η τοποθέτησή μας σ΄έναν πόλο μόνιμης άρνησης, δεν συνιστά θετική στάση έναντι της ζωής και του κόσμου».

Η αντίδραση της Εκκλησίας στην παγκοσμιοποίηση, πρόσθεσε, δεν μπορεί να εκφρασθεί με τη βία, ούτε με την εξουσία. «Να πείσουμε εκείνους που πρέπει να προσέξουν να μην παραδοθούν ως πρόβατα επί σφαγήν. Αυτό το καθήκον το έχει η Εκκλησία, κάνοντας ορθές επιλογές», τόνισε ο κ. Χριστόδουλος.

«Εμείς -συνέχισε- πρέπει να λέμε “ναι” στο έθνος και “όχι” στον κακό εθνικισμό. Να λέμε “ναι” στην Οικουμενικότητα και “όχι” στην κακή Παγκοσμιοποίηση. Ως Χριστιανοί ανήκουμε στην Οικουμένη, αλλά και ως Έλληνες ανήκουμε και στο έθνος μας, στην παράδοσή μας. Έχουμε ταυτότητα και παράδοση. Και οφείλουμε να τα τιμήσουμε και τα δύο».

Αναφερόμενος γενικότερα στην παγκοσμιοποίηση ο κ. Χριστόδουλος σημείωσε πως «μάλλον, έχουμε μπροστά μας, την εξαγωγή ενός μοντέλου ζωής και την επιβολή του σε όλα τα έθνη». Όποιος, λοιπόν, δεν θέλει να παίζει με τις λέξεις και την πραγματικότητα που αυτές εικονίζουν, θα ομιλούσε μάλλον για εξαμερικανισμό των εθνών, αντί για παγκοσμιοποίηση», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή