Μέρκελ: Η Ε.Ε. να πει ξεκάθαρα ποιες χώρες πληρούν τα κριτήρια για ένταξη

Πέτερινγκ: Αβέβαιη η ένταξη της Τουρκίας ακόμη κι αν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 18:16
UPD:18:21
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πει ξεκάθαρα ποιες χώρες πληρούν τα κριτήρια για ένταξη, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ κατά την έναρξη φόρουμ στο Βερολίνο, στο οποίο μετέχουν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Φινλανδίας και ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις γειτονικές της χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο 25μελές μπλοκ, αλλά οφείλει επίσης να πει ξεκάθαρα ποιες από αυτές πληρούν τα κριτήρια για ένταξη, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος και διευκρίνισε: «Πρέπει να πούμε σε ορισμένες από αυτές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν πλήρη μέλη στο προσεχές μέλλον», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες.

Αλλά και ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου), υπογράμμισε σημερα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, πως η Ε.Ε. οφείλει να λάβει υπόψη την άποψη των πολιτών της σε οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας, ακόμη κι αν η Αγκυρα εκπληρώσει όλα τα επίσημα κριτήρια που έχουν τεθεί για την εισδοχή της στην Ένωση.

Όπως μάλιστα σημείωσε, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα καταψηφιζόταν ευρέως σε όλη την Ευρώπη, αν διεξάγονταν τώρα δημοψηφίσματα στις χώρες-μέλη.

«Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία (στην ΕΕ) εναντίον της τουρκικής ένταξης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο κ. Πέτερινγκ, και πρόσθεσε: «Δεν μπορουμε να πούμε αυτομάτως τώρα, ακόμη κι αν η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί, πως το αποτέλεσμα θα είναι η τουρκική ένταξη».

Εξάλλου, η Αγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία, όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2007, θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά θα δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην έρευνα. Όπως διευκρίνισε, κύρια θέματα της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. θα είναι η έρευνα, η καινοτομία και η μείωση της γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι τα ερευνητικά ινστιτούτα θα λαμβάνουν επιχορηγήσεις αυστηρώς βάσει του έργου τους και όχι λόγω εθνικών συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των «25« αναμένεται να συναντηθούν στα τέλη Μαΐου στην Αυστρία για συνομιλίες όσον αφορά το μέλλον της Ε.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή