Επιτροπή Αναθεώρησης: Στο επίκεντρο ευθύνη υπουργών και σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 00:22
UPD:00:36
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Τα άρθρα 62 και 86 που αφορούν τη βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών τέθηκαν επί τάπητος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

Στο επίκεντρο της επιτροπής Αναθεώρησης βρέθηκε και το άρθρο 3 που εντάσσεται στην ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος και αφορά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Από τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη αλλαγών στα άρθρα 62 και 86, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το περιεχόμενο τους, ενώ σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικές γραμμές και κατευθύνσεις.

Ειδικότερα για τα άρθρα 62 και 86, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για καλό κλίμα που ανέδειξε η συζήτηση για την αναθεώρηση. «Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κατάργησης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας στα αδικήματα που συνδέονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, άφησε ανοιχτό να υπάρξουν προσθήκες και βελτιωτικές αλλαγές πάνω στο κυρίως σώμα των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, το κόμμα του «συμφωνεί στο να υπάρξει δραστική μείωση αυτών που θεωρούνται προνόμια του πολιτικού προσωπικού, χωρίς όμως η αναθεώρηση να φθάσει στο άλλο άκρο και να ριφθεί η υπουργική ιδιότητα βορρά στην επιπολάζουσα δικομανία».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «έχει οργανωθεί και αναπαράγεται τελευταία το μεγαλύτερο fake news της χώρας, που το καλλιέργησε συστηματικά λέγοντας ενσυνείδητα ψέματα ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος, για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της προηγούμενης αναθεώρησης του άρθρου 86, τονίζοντας ότι επί 6 χρόνια, από το 1995 έως το 2001, συζητήθηκε και έγιναν δεκτές όλες οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης - για αυτό και το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε με 268 ψήφους, ενώ όταν ήρθε ο εκτελεστικός νόμος το 2003, ψηφίστηκε ομόφωνα, και από το ΚΚΕ και από τον Συνασπισμό.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Κατρούγκαλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αναγκαία τομή και τόνισε ότι η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος δεν καταργεί το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρεται στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.

 Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας επέμεινε ότι δεν χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση επί του άρθρου 3 για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, αλλά ανάγκη εξορθολογισμού των λειτουργιών τους, που μπορεί να γίνει με νομοθετική παρέμβαση.

Ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και ατελέσφορη πρόταση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή