Με 14 μήνες φυλάκιση τιμωρήθηκε ο Βένεργκολντ

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 16:02
UPD:17:17
REUTERS/LEON KUEGELER
A- A A+

Με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τιμωρήθηκε από γερμανικό δικαστήριο ο Σεργκέι Βένεργκολντ.

Ο 29χρονος, τον Απρίλιο του 2017, ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ με εκρηκτικό μηχανισμό, που στάθηκε αιτία να αναβληθεί για μία ημέρα η αναμέτρηση του Champions League με τη Μονακό. Επίσης, τραυματίστηκαν δύο άτομα από την έκρηξη, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο αμυντικός της Μπορούσια, Μαρκ Μπαρτρά.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Βένεργκολντ για την επίθεση, η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί τρομοκρατική ενέργεια, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως τα κίνητρα του ήταν οικονομικά.

Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν ήταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πρόκληση έκρηξης και σωματικής βλάβης, ενώ κίνητρο του για τη βομβιστική επίθεση ήταν να πέσει η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της γερμανικής ομάδας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, που σημειωτέον είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, ο Βένεργκολντ είχε πάρει δάνειο για να μπορέσει να παίξει στο χρηματιστήριο υπέρ της πτώσης των μετοχών της ομάδας και στη συνέχεια έβαλε τις βόμβες, προσπαθώντας να παρουσιάσει την επίθεση ως ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους.

Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια στο λεωφορείο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από τα θραύσματα ο Ισπανός αμυντικός, Μαρκ Μπαρτρά και ένας αστυνομικός. Ο Ισπανός άσος έμεινε εκτός αγώνων για ένα μήνα καθώς χρειάστηκε να κάνει χειρουργείο στον καρπό του, όπου έπαθε κάταγμα εξαιτίας της επίθεσης.

Ο 29χρονος δράστης συνελήφθη 10 μέρες μετά την επίθεση. Παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο υπεύθυνος για την έκρηξη, αλλά υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν και ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ήταν σχεδιασμένο να μην προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμούς. 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις