Το HRW καλεί την Αργεντινή να ανοίξει έρευνα για τον πρίγκιπα Σαλμάν

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 09:29
UPD:09:36
REUTERS/FAISAL AL NASSER

Σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής ωστόσο, τα οποία επικαλούνται πηγές προσκείμενες στο δικαστικό σύστημα, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ασκηθεί πράγματι δίωξη σε βάρος του de facto ηγέτη του βασιλείου.

A- A A+

Αίτημα διεξαγωγής έρευνας για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Υεμένη, βασανισμούς πολιτών στη χώρα του, καθώς και για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη υπέβαλε στις δικαστικές αρχές της Αργεντινής η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).  

Βάσει του συντάγματός της, η Αργεντινή έχει τη δικαιοδοσία να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια και να διώξει τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα αυτά, όπου και αν διεπράχθησαν. Ο λόγος για τον οποίο το Παρατηρητήριο απευθύνθηκε στις αρχές της Αργεντινής είναι διότι αναμένεται εκεί η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και οικονομικά αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου (30ή Νοεμβρίου-1η Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής ωστόσο, τα οποία επικαλούνται πηγές προσκείμενες στο δικαστικό σύστημα, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ασκηθεί πράγματι δίωξη σε βάρος του de facto ηγέτη του βασιλείου.

Οι διώξεις που βασίζονται στην αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας είχαν κάποια επιτυχία στο παρελθόν. Το 1998, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είδε να πραγματώνεται η εντολή του να συλληφθεί ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, στο Λονδίνο.

«Η προσέλευση του πρίγκιπα διαδόχου στη Σύνοδο της G20 στο Μπουένος Άιρες μπορεί να μετατρέψει τα δικαστήρια της Αργεντινής σε μια οδό για τη δικαίωση των θυμάτων καταχρήσεων που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την απόδοση δικαιοσύνης στην Υεμένη ή στη Σαουδική Αραβία», εκτίμησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Κένεθ Ροθ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ΜΚΟ (1).

Την Κυριακή συμπληρώνονται δύο μήνες από τον φόνο του 59χρονου Κασόγκι, αρθρογράφου τα τελευταία χρόνια της εφημερίδας «The Washington Post», που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει με την ελπίδα ότι θα του δίνονταν κάποια πιστοποιητικά που χρειαζόταν.

Μολονότι οι αρχές του σουνιτικού βασιλείου εντέλει παραδέχθηκαν ότι τον φόνο διέπραξαν στελέχη του σαουδαραβικού κρατικού μηχανισμού, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επιβεβαίωση του ποιος τον διέταξε. Το Ριάντ προσπαθεί εξαρχής να απαλλάξει από κάθε σκιά ευθύνης τον πρίγκιπα διάδοχο: ο γενικός εισαγγελέας του βασιλείου διαβεβαίωσε πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αγνοούσε πως σχεδιαζόταν η εκτέλεση του Κασόγκι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, DPA, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή