Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρας που θεωρούνται από το Κίεβο πιο ευάλωτες σε ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία.
Επιπλέον εγκρίθηκε η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.
Η ψηφοφορία ήρθε έπειτα από την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία την Κυριακή στον πορθμό Κερτς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.
Ο κ. Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα, ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη, ωστόσο διευκρίνισε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών, ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.
Ο Ουκρανός πρόεδρος καταλόγισε στη Μόσχας αλαζονική συμπεριφορά, ενώ χαρακτήρισε το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως υπό κράτηση τέθηκαν 24 Ουκρανοί ναύτες, οι οποίοι βρίσκονταν στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που ακινητοποίησε η Ρωσία στον Πορθμό Κερτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.
Ρωσία: Ανοίγει τον Πορθμό του Κερτς αλλά δεν απελευθερώνει τα ουκρανικά πλοία
Στο άνοιγμα του Πορθμού του Κερτς προχώρησε νωρίτερα η Ρωσία, μετά την στρατιωτική ένταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή με την Ουκρανία. Αρνείται ωστόσο να ελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία τα οποία κατέσχεσε επιμένοντας ότι ήταν μία κίνηση που συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.
Η Ε.Ε. και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.
Την ανησυχία του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επί του θέματος συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. φέρονται να ζήτησαν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP