Τσαβούσολγου: Η Τουρκία έτοιμη να εξετάσει κι άλλες μορφές λύσης στο Κυπριακό

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 12:38
UPD:26/11/2018 08:17
EPA/ANDREJ CUKIC
A- A A+

Είναι καιρός να αναζητηθούν άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ετοιμότητα της Άγκυρας να συζητήσει λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας και δύο κρατών. Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διαφωνεί με άλλες μορφές λύσεις, πλην της διζωνικής ομοσπονδίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαντά: «Αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου το Σχέδιο Ανάν, το 2004, και η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, το 2017, δείχνουν ότι η ομοσπονδία ως μορφή λύσης «απέτυχε», υποστηρίζοντας ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία «έκανε κινήσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε σε άλλα κεφάλαια».

EURONEWS
«Το βέβαιο είναι πως στο Κραν Μοντανά, στη Γενεύη, με το σχέδιο Ανάν, όλες οι προσπάθειες για ομοσπονδία απέτυχαν. Η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτή τη λύση. Θα μπορούσε να είναι η ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές. Λόγω των εμπειριών που είχαμε αυτά τα χρόνια» σημειώνει, ενώ επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή