Κίνδυνος ακύρωσης της Συνόδου για το Brexit;

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 22:16
UPD:22:21
REUTERS/JON NAZCA
A- A A+

Στα… άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση για τα «μάτια» του Γιβραλτάρ, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ακόμη και με τον κίνδυνο ακύρωσης της Συνόδου Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Κυριακή.

Στη Σύνοδο, οι ηγέτες των κρατών-μελών αναμένεται να εγκρίνουν τα δύο κείμενα συμφωνίας για το Brexit -οι όροι της εξόδου και η διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις.

Ωστόσο, το αίτημα της Μαδρίτης για ξεχωριστή, διμερή συμφωνία ως προς το θέμα του Γιβραλτάρ, το οποίο αποτελεί έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, θέτει σε κίνδυνο τη λήψη οριστικής απόφασης.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προφανές ότι η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πολύ πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί» τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ, από την Αβάνα της Κούβας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Χθες μάλιστα, η Μαδρίτη προειδοποίησε ακόμη και με την επιβολή βέτο στη συμφωνία για το Brexit, εφόσον δεν υπάρξουν γραπτές αλλαγές στο συμφωνηθέν κείμενο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισπανίας παραμένει μεγάλη για το ζήτημα του «Βράχου», ο οποίος υπάγεται στο Λονδίνο από το 1713, παρότι η Μαδρίτη ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί την υπαγωγή του στην ισπανική επικράτεια.

Πρόβλημα και στη Βόρεια Ιρλανδία

Εκτός του Γιβραλτάρ, η συμφωνία για το Brexit αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο καταψήφισης και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, με αιχμή το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η πρόεδρος του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος (DUP) της Β. Ιρλανδίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, υπό την παρούσα μορφή.

Η κύρια ένσταση συνίσταται στο ενδεχόμενο υπαγωγής της περιοχής σε ξεχωριστό εμπορικό καθεστώς, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές με τα υπόλοιπα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με δεδομένη την άρνηση των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση της Τερέζα Μέι, η έγκριση της συμφωνίας -η σχετική ψηφοφορία αναμένεται τον Δεκέμβριο- από τη Βουλή των Κοινοτήτων θεωρείται κάτι παραπάνω από αδύνατη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή