Πρόταση Παπανδρέου για απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 20:22
UPD:20:24
A- A A+

Δέσμη δέκα προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη συνεδρίαση των επιτροπών του Κινήματος, οι οποίες υπό τον κ. Πάγκαλο θα διαμορφώσουν τις τελικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

- Ενίσχυση με συνταγματική κατοχύρωση της αποκέντρωσης της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με ένα νέο φορολογικό πλαίσιο για τη μεταφορά πόρων στην αυτοδιοίκηση.

- Δυνατότητα των πολιτών να συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις μέσω των δημοψηφισμάτων, αλλά και της λεγόμενης λαϊκής νομοθεσίας.

- Αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Θα συνδυάζει το σταυρό με τη λίστα και τις μονοεδρικές περιφέρειες με τις ευρείες.

- Ενίσχυση της Βουλής, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να έχει λόγο σε πολλά ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό, έχοντας και τη δυνατότητα τροποποίησής του. Επίσης, να παρακολουθεί και να ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, η Βουλή πρέπει να έχει συμμετοχή στην ανάδειξη των μελών των ανωτάτων δικαστηρίων.

- Ανάδειξη της συμμετοχικής δημοκρατίας. Ειδικότερα, πρότεινε να αναγνωρισθείο ρόλος των κοινωνικών οργανώσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.λπ..

- Για τους αλλοδαπούς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τούς δοθεί φωνή με συνταγματική αναφορά.

- Διακριτοί ρόλοι κράτους και Εκκλησίας, αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με διαβεβαίωση στο Σύνταγμα.

- Μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης

- Κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους με περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

- Αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές και άμεση εκλογή του από το λαό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή