Υπ. Υγείας: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αποθεραπεία και την Αποκατάσταση

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 18:43
UPD:18:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αποθεραπεία και την Αποκατάσταση ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την έναρξη των εργασιών του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί με αυτόν τον σκοπό πρόκειται τις επόμενες μέρες να παραδώσει το πόρισμά της, το οποίο και θα αποτελέσει το πρόπλασμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχει ήδη έτοιμος σχεδιασμός για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με στόχο στο αμέσως επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν επιπλέον 180 κλίνες σε Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) όλης της χώρας (ανοιχτή και κλειστή νοσηλεία).

Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση με προσωπικό θα γίνει μέσω:

  • Ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους επιστήμονες (οι 210 θα είναι φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές-ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
  • Προγραμμάτων ΕΣΠΑ/Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (προσλήψεις επιστημονικού, μη ιατρικού προσωπικού).
  • Του νέου συστήματος επιλογής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)  για την πρόσληψη επικουρικού λοιπού προσωπικού.
  • Προκήρυξης μόνιμων θέσεων φυσιάτρων (έχει δρομολογηθεί η σχετική ΠΥΣ).

Ήδη ΚΕΦΙΑΠ που διαθέτουν εξοπλισμό υψηλού κόστους και παρέμεναν για χρόνια κλειστά έχουν αρχίσει τους τελευταίους μήνες και πάλι να λειτουργούν, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει και κινητές μονάδες που θα παρεμβαίνουν στον πληθυσμό (ήδη στη Δυτική Μακεδονία παρεμβαίνει κινητή μονάδα από το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου).

«Διαχρονικά, το βασικό έλλειμμα του ΕΣΥ εντοπιζόταν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)/θεσμό του οικογενειακού γιατρού και στον τομέα της μετανοσοκομειακής φροντίδας και της αποκατάστασης» επισήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι, παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, η σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας στη μεταμνημονιακή περίοδο θα δώσει νέες δυνατότητες για καθολική υγειονομική κάλυψη με πληρέστερο τρόπο, ενδυνάμωση του ΕΣΥ, εξάλειψη των ανισοτήτων στη φροντίδα, μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων του πολίτη και διεύρυνση της παρουσίας του Δημοσίου σε τομείς με ισχνή ή ανεπαρκή λειτουργία δημόσιων δομών (εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, μονάδες αποκατάστασης και αποθεραπείας, παιδοψυχιατρικές δομές, κέντρα ημέρας κτλ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή