Αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η συμφωνία για το Brexit να τεθεί σε ισχύ στις 30 Μαρτίου 2019 θα δηλώνουν οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών της κοινότητας στο ανακοινωθέν, που θα εκδώσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, θα διαβεβαιώσουν το Λονδίνο ότι στόχος τους είναι να διατηρήσουν «όσο το δυνατόν πιο στενή» σχέση με τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την κοινότητα.
Το μεγάλο αγκάθι από πλευράς της Ε.Ε. παραμένει η αντίδραση της Ισπανίας στα όσα έχουν συμφωνηθεί για το Γιβραλτάρ. «Για την όποια συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας για το καθεστώς στο Γιβραλτάρ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έγκριση της Ισπανίας» διεμήνυσε η Μαδρίτη.
Ένα δεύτερο στοιχείο, που έχει συζητηθεί πολύ λιγότερο αλλά πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις, είναι τα δικαιώματα αλιείας. Η προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τις Βρυξέλλες δεν ρυθμίζει το θέμα. Η Ε.Ε. και πρωτίστως η Γαλλία θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση των ψαράδων της στα βρετανικά ύδατα μετά το Brexit. Οι Βρετανοί αλιείς ζητούν από το Λονδίνο να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των υδάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το ανακοινωθέν δεν θα περιλαμβάνει λεπτομερή αναφορά στο Γιβραλτάρ ή την αλιεία. Ωστόσο οι 27 δεν αποκλείεται να εγκρίνουν μία ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία θα περιγράφουν τις θέσεις και τις προτεραιότητές τους σε αυτό τα δύο ζητήματα, όπως και σε εκείνο των περιβαλλοντικών προτύπων.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι για τα δύο παραπάνω ζητήματα θα βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές έστω και την τελευταία στιγμή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη συμφωνία βρίσκεται στο εσωτερικό της Βρετανίας και είναι η απόρριψή της από τη Βουλή. Η κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία ανάμενεται να γίνει περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Η τελευταία συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής πριν από τις διακοπές των Χριστουγεννών θα λάβει χώρα στις 17 Δεκεμβρίου.
naftemporiki.gr