Ν. Χουντής σε Μοσκοβισί - Ντράγκι για κόκκινα δάνεια: Υπάρχει κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης;

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 16:40
UPD:16:43
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
A- A A+

Αξιολόγηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας για τα κόκκινα δάνεια ζητεί ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του σημειώνει ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), σχεδιάζεται η ίδρυση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV), στο οποίο θα μεταφερθούν λογιστικά κεφάλαια σε μορφή Αναβαλλόμενου Φόρου (DTC), παράλληλα με Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs), μαζί με τις εξασφαλίσεις τους. Όπως προσθέτει ο κ. Χουντής, στη συνέχεια, η εταιρεία αυτή θα τιτλοποιεί τα κόκκινα δάνεια και θα τα πουλάει στην αγορά με στόχο τον περιορισμό των NPE.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ σημειώνει ότι το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οδηγεί αυτομάτως σε ένα κεφαλαιακό κενό,  και ρωτά τους κ.κ. Μοσκοβισί και Ντράγκι:

  • «Θεωρούν αποτυχημένη, τελικά, τη σημερινή στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και βασίζεται, μεταξύ άλλων, και στην βίαιη επίθεση στις λαϊκές κατοικίες, μέσω των πλειστηριασμών;»
  • «Ποια είναι η επίσημη αξιολόγηση του προτεινόμενου σχεδίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων;»
  • «Πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, την οποία θα αναγκαστεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή