ΣΥΡΙΖΑ: Σβήνουν και γράφουν για τα ψηφοδέλτια της διπλής κάλπης

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 07:30
UPD:09:27
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Διεργασίες σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου για να κλείσουν οι θέσεις των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τα πρόσωπα που θα επιλεγούν πολύ κρίσιμο παράγοντα για την έκβαση της μάχης.

Οι ευρωεκλογές αναμένεται να απασχολήσουν την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το ψηφοδέλτιο όμως είναι πολύ δύσκολο σταυρόλεξο για τον κ. Τσίπρα. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Χουντή, της Σοφίας Σακοράφα, του Κώστα Χρυσόγονου και του Μανώλη Γλέζου, είναι βέβαιο ότι μόνον οι τρεις νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το ψηφοδέλτιο του 2014, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου, θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο. Πληροφορίες θέλουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου επίσης τον νυν αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα. Μαξίμου και Κουμουνδούρου ωστόσο συνεχίζουν να αναζητούν μεγάλα ονόματα όχι μόνο για να αντικαταστήσουν τον εμβληματικό Μανώλη Γλέζο του οποίου ο αντικαταστάτης αναζητείται εναγωνίως, αλλά για να ενισχύσουν και να ανανεώσουν το ψηφοδέλτιο. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται κορυφαίοι και γνωστοί υπουργοί να κάνουν το βήμα προς το ευρωψηφοδέλτιο. Για παράδειγμα, πριν από ημέρες ακουγόταν έντονα το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αλλά όπως όλα δείχνουν ο κ. Σταθάκης, με απόφαση του κ. Τσίπρα, προορίζεται να αναλάβει άλλα καθήκοντα, εκτός συνόρων, ενώ συνεχίζει να αναζητείται το όνομα του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, που αναμένεται να σηματοδοτεί τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. 

Για τις περιφερειακές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητες της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, του Θοδωρή Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, του Γιώργου Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στηρίξει τους υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής, τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης και τον Απόστολο Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται να κατεβάσει τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Μάρκο Μπόλαρη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ασαφής παραμένει η κατάσταση για τους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου που ιστορικά λαμβάνουν και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Για τη μάχη της Αθήνας όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κώστας Μπακογιάννης όσο και ο Παύλος Γερουλάνος έχουν ήδη ξεκινήσει και οργώνουν τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και τα ΜΜΕ. Η στήριξη του Παύλου Γερουλάνου και από τον ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε για κάποιες ημέρες ως σενάριο, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά. Το όνομα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου ακούγεται έντονα, αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, το οποίο μπορεί να μην ήταν πρόβλημα στην περίπτωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που τα πήγε περίφημα το 2014, είναι όμως θέμα για το κόμμα που κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, που θα είναι τέσσερα και τέσσερις μήνες όταν θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές, αν οι εθνικές εκλογές δεν γίνουν πρόωρα. Το όνομα της Ελθήνας Αγγελοπούλου, που έπαιξε έντονα τις προηγούμενες ημέρες ως η επιλογή Τσίπρα, δε συγκεντρώνει πλέον τις ίδιες πιθανότητες. Η κ. Αγγελοπούλου ήταν δημοτική σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη» από το 2008 ως το 2010 και επανεξελέγη το 2014 μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον οποίο και αντικατέστησε στη θέση του επικεφαλής, όταν εκείνος παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Σήμερα είναι απλή δημοτική σύμβουλος καθώς τη θέση της ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, κατέλαβε ο Ρήγας Αξελός. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι δεν είναι η εκλεκτή της ηγεσίας του κόμματος, καθώς έχει έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση με κεντρικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και έχει διαφωνήσει ανοικτά με την κυβερνητική και κομματική γραμμή σε καίρια θέματα. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή