Η Space Tango, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της οικονομικής αξιοποίησης του διαστήματος μέσω τομέων όπως οι κατασκευές υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ST-42: Πρόκειται για μια πλήρως αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα σε τροχιά, ειδικά σχεδιασμένη για κατασκευές στο διάστημα, ένα πραγματικό ρομποτικό εργοαστάσιο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το ST-42 προορίζεται να εκτοξευτεί στα μέσα του 2020. Αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας για μια σειρά εφαρμογών, πολλές εκ των οποίων θα έχουν εφαρμογή στη Γη - από προϊόντα που έχουν να κάνουν με τον ιατρικό τομέα, μέχρι προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας για τη γήινη βιομηχανία. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Space Tango, το ST-42 αποτελεί στην ουσία επέκταση των δυνατοτήτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), με το βλέμμα στραμμένο στα σχέδια της NASA για δημιουργία μιας ανθούσας αγοράς όσον αφορά στις οικονομικές δραστηριότητες σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).
Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, ο ST-42 θα αποδείξει τα πλεονεκτήματα της παραγωγής σε τροχιά, συνδυάζοντας την αυτονομία με το περιορισμένο κόστος. Σε πρώτη φάση θα επικεντρώνεται σε τεχνολογικές εφαρμογές και παραγωγή υλικών, ωστόσο αργότερα θα «ενσωματώνει χαρακτηριστικά που ακολουθούν πρακτικές CGMP (Current Good Manufacturing Practice)». Οι κανονισμοί αυτοί εφαρμόζονται από τη FDA (Food and Drug Administration) κι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας παραγωγής προϊόντων για τον ιατρικό/φαρμακευτικό τομέα, στα οποία σκοπεύει να εδραιωθεί η Space Tango, η οποία επίσης ελπίζει πως οι τεχνολογίες αυτοματοποίησής της θα βρουν ευρεία εφαρμογή και σε πολλές άλλες βιομηχανίες.
Όπως λέει ο Τούιμαν Κλέμεντς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η πλατφόρμα αυτή «θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία δυνατοτήτων για την εμπορική εκμετάλλευση της χαμηλής γήινης τροχιάς στη διαστημική οικονομία. Η έμπειρη ομάδα μας δεν έχει φτιάξει μόνο ένα όραμα για το μέλλον της κατασκευής στο διάστημα, αλλά και διαδικασίες συνεργασίας κι απτά σχέδια για τη δημιουργία του ST-42».