Συναντήσεις εφ όλης της ύλης Παπουτσή, Μπεγλίτη με τους Επιτρόπους Ρεν και Βάλστρομ

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 16:04
A- A A+

Το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. και η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Χρήστου Παπουτσή, και του γραμματέα του Τομέα, ευρωβουλευτή, Πάνου Μπεγλίτη, με τους Επιτρόπους Ολι Ρεν και Μάργκοτ Βάλστρομ, χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δύο βουλευτές εξέφρασαν προς τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία της διεύρυνσης, κυρίως δε προς την περιοχή των Βαλκανίων.

Στη συνάντηση με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο, Όλι Ρεν, συζητήθηκαν τα θέματα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και του Κυπριακού.

Ειδικότερα για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι κ.κ. Παπουτσής και Μπεγλίτης, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη στην ένταξη των δύο χωρών την 1.1.07, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, κατά το διάστημα που απομένει.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας , ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ τη στηρίζει, επισημαίνοντας ωστόσο στον κ. Ρεν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει σαφές, τόσο στην Τουρκία, όσο και στα άλλα υποψήφια κράτη, ότι δεν μπορεί το καθένα να δίδει τη δική του ερμηνεία στο τι είναι το κοινοτικό κεκτημένο και να προσαρμόζει αναλόγως την υποχρέωση της εναρμόνισής του προς αυτό.

Ο Χ. Παπουτσής σημείωσε ακόμη πως η Τουρκία εξακολουθεί να μη συμπεριφέρεται εποικοδομητικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα - δημιουργώντας εντάσεις και αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως στην περίπτωση της στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιεί στο Αιγαίο.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ακόμη ότι και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει προβληματισμός ως προς το ζήτημα της προώθησης των αλλαγών που έχει ζητήσει η Ε.Ε. από την Αγκυρα. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Τουρκία, στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική μειονότητα και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η παρέμβασή της για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, όπως και για την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν προς τον Ολι Ρεν το ζήτημα της τόνωσης της αξιοπιστίας των πολιτικών θέσεων της Ε.Ε. στο ζήτημα του Κοσόβου

Κατά τη συνάντηση, εξετάσθηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, ενω διατυπώθηκαν σκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών.

Μετά τις συναντήσεις εξάλλου, ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε πως «αυτό που διαπιστώσαμε είναι η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και τις θέσεις της χώρας μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή