Με το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συναντήθηκε η Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να συζητήσει για τους μελλοντικούς δεσμούς της Βρετανίας με την Ε.Ε. και να εξασφαλίσει δεσμεύσεις που θα κατευνάσουν τους «αντάρτες» στο εσωτερικό της χώρας.
Στόχος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού είναι, εξάλλου, να περάσει το μήνυμα στο Λονδίνο -όπου αντιμετωπίζει πλέον τα ουσιαστικότερα προβλήματα- ότι συνεχίζει μέχρι τέλους τον αγώνα της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.
Οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια μπροστά από τις κάμερες, ωστόσο, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, αφήνοντας να αιωρείται μία αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους τα κυριότερα αγκάθια εξακολουθούν να είναι η αλιεία, η διακίνηση των αγαθών και το Γιβραλτάρ.
Ειδικότερα, το μέτωπο της Ισπανίας που έχει να αντιμετωπίσει η Μέι αφορά την καθαρή υπόσχεση που ζητεί η Μαδρίτη ότι καμία εμπορική ή άλλα συμφωνία για το Γιβραλτάρ δεν θα περάσει χωρίς τη συγκατάθεσή της και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι χωρίς αυτές τις εγγυήσεις δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως υπάρχει πρόοδος στο πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για την τελική συμφωνία.
«Σημειώθηκε πολύ καλή πρόοδος στη συνάντηση μεταξύ Γιούνκερ - Μέι και η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη» της για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει και στο μέλλον να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ. Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία στηρίζει τη συμφωνία εξόδου που επιτεύχθηκε.
Ωστόσο, προκαταλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο τη συζήτηση Λονδίνου-Βρυξελλών κατέστησε έμμεσα σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Βρετανία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση.
naftemporiki.gr