Οι απαγωγές των Πακιστανών έγιναν από όργανα των ελληνικών υπηρεσίων

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του εισαγγελέα Δεγαΐτη
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 18:25
UPD:18:55
A- A A+

Ενημέρωση για τις μεγάλες εκκρεμείς υποθέσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έκαναν σήμερα το μεσημέρι, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Yπόθεση υποκλοπών

Ο κ. Λινός απέκρουσε τις κατηγορίες (όπως του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Παπαϊωάννου) περί συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών, δηλώνοντας ότι θεωρεί προσβλητική τη μομφή ότι συμμετείχε μαζί με τον κ.Παπαγγελόπουλο σε επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όπως είπε, αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου 2006 να έχει ολοκληρωθεί από τον κ. Ιωάννη Διώτη η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Κ. Τσαλικίδη, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσουν υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone.

Επιπρόσθετα, ο 24ος ανακριτής Γ. Ακτύπης που διενεργεί την κύρια ανάκριση για τις υποκλοπές, διόρισε τρεις πραγματογνώμονες, ενώ μέχερι σήμερα έχει εξετάσει 18 μάρτυρες.

Απαγωγές Πακιστανών

Στο θέμα της απαγωγής Πακιστανών εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Δεγαΐτη, οι απαγωγές έγιναν από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών. Συνολικά εξετάστηκαν οκτώ υπάλληλοι της ΕΥΠ εκ των οποίων οι έξι είχαν ακλόνητο άλλοθι, ενώ για δύο επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ θα ερευνηθεί περαιτέρω αν είχαν συμμετοχή ή όχι στις απαγωγές. Όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για οκτώ έως δέκα Πακιστανούς που απήχθησαν σε Αθήνα και Γιάννενα.

Για την υπόθεση ασκήθηκε από την εισαγγελία ποινική δίωξη κατ΄αγνώστων (απρόσωπη δίωξη) για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος. Ο ανακριτής που θα αναλάβει την υπόθεση θα ερευνήσει τη συμμετοχή ή μη των δύο στελεχών της ΕΥΠ στις απαγωγές των Πακιστανών.

Επίσης, όπως επισημάνθηκε, ο βρετανός Ν. Λάνγκμαν δεν κλήθηκε να καταθέσει, καθώς απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας.

Tor-M1

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα Τor-M1, αναφέρθηκε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά απόστρατου αξιωματικού για νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επίσης επισημάνθηκε ότι οι ενέργειες μη πολιτικών προσώπων δεν είναι αυτοτελείς, καθώς τελούσαν εν γνώσει και εγκρίθηκαν από τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό.

Υπόθεση Μαξίμ Ζελίν

Τέλος, για την απόδραση του Ρώσου κρατουμένου Μαξίμ Ζελίν, το Δεκέμβριο του 2005, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου για ελλιπή μέτρα μεταγωγής του, ενώ ζητήθηκε να καταθέσει ο τότε αστυνομικός διευθυντής Ιωαννινων Αν. Ναστούλης.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή