Οι μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε. στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 15:47
UPD:16:03
REUTERS/TOBY MELVILLE

«Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για τις μελλοντικές σχέσεις, με σκοπό να εξασφαλίσουμε την καλή συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι σωστή για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

A- A A+

Οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, τόνισε η Τερέζα Μέι προτού συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Εν μέσω ανησυχιών από αρκετά μέλη-κράτη, η Ε.Ε. έχασε τη χθεσινή διορία, προκειμένου να ολοκληρώσει την πολιτική διακήρυξη, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στον εμπορικό τομέα.  

Σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), του μικρού ενωτικού κόμματος από το οποίο εξαρτά την κυβερνητική πλειοψηφία της, η Μέι παρουσίασε τρεις εναλλακτικές λύσεις για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία την περίπτωση που οι μελλοντικές σχέσεις δεν έχουν διασαφηνιστεί έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το 2020.

Η πρώτη λύση είναι το λεγόμενο backstop (δικλείδα ασφαλείας), η δεύτερη είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου και η τρίτη «εναλλακτικές συμφωνίες», αν και δεν διευκρινίστηκε ποιες μπορεί να είναι αυτές.    

«Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για τις μελλοντικές σχέσεις, με σκοπό να εξασφαλίσουμε την καλή συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι σωστή για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μολονότι η Μέι ξεπέρασε το «πραξικόπημα» εντός των Τόρις – καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τελικά οι απαιτούμενες 48 επιστολές Συντηρητικών βουλευτών για να κινηθεί η σχετική διαδικασία – η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ακόμη μεγάλη πρόκληση.

Σε ένα σαφέστατο μήνυμα διαμαρτυρίας για τη συμφωνία, το  DUP απέσχε από μία κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Ήταν η πρώτη φορά που το DUP απέσυρε τη στήριξή του στο Συντηρητικό Κόμμα, θέτοντας εκ νέου το ερώτημα κατά πόσον πλέον η κυβέρνηση της Μέι είναι σε θέση να περνάει κρίσιμα νομοσχέδια στη βουλή.    

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή