Σε κοινή γραμμή Τραμπ - Πομπέο για τη Σ. Αραβία

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 22:22
UPD:21/11/2018 08:38
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα τόνισε πως οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, στάθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Πομπέο επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υποχρεωμένες να υιοθετήσουν πολιτικές που προωθούσαν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ωστόσο δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη και άδικη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας του τοπικού προσωπικού και πολιτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της NASA, Σέργκαν Γκόλγκε».

EURONEWS

Η υποστηρικτή στάση των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία έρχεται τη στιγμή που ασκούνται διεθνείς πιέσεις στο Ριάντ, στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παραμείνουν σταθερός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, αν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «μπορεί και να γνώριζε για το σχέδιο δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».

Ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι δεν είχε πρόθεση να ακυρώσει στρατιωτικές συμβάσεις με το Ριάντ, εκτιμώντας πως από μια τέτοια εξέλιξη θα επωφεληθούν η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξακολουθούν να μελετούν τα στοιχεία για τις συνθήκες δολοφονίας του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή