Αμερικανική «παρέμβαση» στην εκλογή προέδρου της Ιντερπόλ βλέπει το Κρεμλίνο

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 15:58
UPD:15:59
EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL

«Πρόκειται για μια μορφή παρέμβασης σε εκλογές ενός διεθνούς οργανισμού», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Πώς μπορούμε να το αποκαλέσουμε διαφορετικά;», πρόσθεσε.

A- A A+

«Παρέμβαση» στην εκλογή του νέου προέδρου της Ιντερπόλ κατήγγειλε σήμερα το Κρεμλίνο, μετά την αντίδραση Αμερικανών γερουσιαστών σε τυχόν εκλογή Ρώσου στρατηγού, ο οποίος περιλαμβάνεται στα φαβορί.  

«Πρόκειται για μια μορφή παρέμβασης σε εκλογές ενός διεθνούς οργανισμού», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Πώς μπορούμε να το αποκαλέσουμε διαφορετικά;», πρόσθεσε.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών της Ιντερπόλ πραγματοποιούν γενική συνέλευση από την Κυριακή στο Ντουμπάι και πρόκειται να εκλέξουν αύριο Τετάρτη τον αντικαταστάτη του Κινέζου πρώην επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας ο οποίος εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς στις αρχές Οκτωβρίου στη διάρκεια ταξιδιού του στη χώρα του.

Δύο υποψήφιοι διεκδικούν να ολοκληρώσουν την τετραετή θητεία που ο Μενγκ επρόκειτο να ολοκληρώσει το 2020: ο νυν προσωρινός πρόεδρος, ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τζονγκ Γιάνγκ, και ένας πρώην υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, ο Αλεξάντρ Προκόπτσουκ.

Όπως ανέφεραν την Κυριακή οι «Sunday Times», «οι Βρετανοί αξιωματούχοι περιμένουν πως ο Αλεξάντρ Προκόπτσουκ, 56 ετών, ένας βετεράνος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, θα εκλεγεί πρόεδρος της Ιντερπόλ».

Η πληροφορία προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις από επικριτές του Κρεμλίνου, ιδιαίτερα από τον Βρετανό επενδυτή Ουίλιαμ Μπρόουντερ, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ρωσικές αρχές, καθώς και από Αμερικανούς γερουσιαστές.

Σε ανοικτή επιστολή που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, τέσσερις γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσαν τους αντιπροσώπους της Ιντερπόλ να απορρίψουν την υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή