Η Σαγράδα Φαμίλια πληρώνει 36 εκατ. γιατί ξεκίνησε να χτίζεται χωρίς άδεια

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 08:00
UPD:20/11/2018 12:19
wikimedia/Bernard Gagnon
A- A A+

Ποσό που αγγίζει τα 36 εκατ. ευρώ συμφώνησε να αποδώσει στον δήμο της Βαρκελώνης η Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia), σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, καθώς όταν ξεκίνησε η κατασκευή της το 1882, δεν είχαν εγκριθεί τα σχετικά σχέδια από το τοπικό συμβούλιο.

Τα χρήματα θα διατεθούν σταδιακά εντός δεκατίας για τη βελτίωση του δικτύου μεταφορών της Βαρκελώνης και την ανακατασκευή δρόμων, με τις τοπικές αρχές να εγκρίνουν επισήμως τις άδειες κατασκευής.

Αν και ημιτελής, η εμβληματική εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το 2010 εγκαινιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο. Η κατασκευή της ξεκίνησε πριν από 136 χρόνια (1882), ενώ το 1883 το έργο ανέλαβε ο Γκαουντί, συνδυάζοντας τον γοτθικό ρυθμό και μορφές μοντερνισμού.

Ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στο έργο και όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο του ναού είχε ολοκληρωθεί. Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια προχώρησε με αργούς ρυθμούς καθώς βασιζόταν σε ιδιωτικές δωρεές.

Ο σχεδιασμός έχει υποστεί πολλές αλλαγές από τον θάνατο του Γκαουντί, παραμένοντας ωστόσο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο όραμά του, παρά την απώλεια των αρχικών σχεδίων στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα, περίπου το 70% του ναού έχει οικοδομηθεί, ενώ τα έργα εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν το 2026, κατά την επέτειο 100 χρόνων από το θάνατο του Γκαουντί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Lost at e minor, Wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή