Μήνυμα Ε.Ε. στο Λονδίνο: Δίκαιος ο συμβιβασμός, αναγκαίος για τη μελλοντική σχέση

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 12:39
UPD:12:54
EPA/LAURENT DUBRULE
A- A A+

Τη στήριξή τους στη συμφωνία για το Brexit εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η αυστριακή προεδρία, επισημαίνοντας ότι οι 27 θεωρούν πως πρόκειται για έναν δίκαιο συμβιβασμό  και επιθυμούν συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα. 

Την κρισιμότητα των στιγμών υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε σε αποφασιστικό σημείο και τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ψυχραιμία. Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ικανοποιημένος για τη στήριξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη συμφωνία, προσθέτοντας πάντως ότι μένουν να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για το πώς θα μπορούσε να παραταθεί η μεταβατική περίοδος. 

Ο κ. Μπαρνιέ έστειλε σαφές μήνυμα στο Λονδίνο πως η συντεταγμένη έξοδος, δηλαδή μία έξοδος στη βάση συμφωνίας,  είναι προϋπόθεση για μία φιλόδοξη μελλοντική σχέση. Σημείωσε δε πως η μεταβατική περίοδος είναι μία περίοδος, που σταδιακά θα βαίνει στη λήξη της και δεν συνιστά την έναρξη της μελλοντικής σχέσης. Οι δύο πλευρές θα έχουν πλήρη έλεγχο των δικών τους κανόνων στο μέλλον, ξεκαθάρισε. 

Παράταση της μεταβατικής περιόδου;

Παράλληλα αποκάλυψε ότι αυτό που προτείνει η Βρετανία για τη μελλοντική σχέση είναι μία περιοχή ελεύθερου εμπορίου. Για να φτάσουν στην εμπορική συμφωνία οι δύο πλευρές ενδεχομένως να απαιτηθεί παράταση της μεταβατικής περίοδου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μία φορά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σημείωσε. Προτίθεται μάλιστα να προτείνει εντός της εβδομάδας μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Ερωτηθείς πόσο θα στοίχιζε στη Βρετανία μία παράταση, είπε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί από τώρα. 

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχούν τα σκληρά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Σε περίπτωση no deal θα ισχύσουν οι κανόνες του ΠΟΕ και κατά συνέπεια συνοριακοί έλεγχοι, προειδοποίησε. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή