Ο Πρωθυπουργός για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν

Δηλώσεις για τη Σύνοδο Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 15:25
UPD:15:35
A- A A+

«Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι τέτοιες συναντήσεις και τέτοιες επαφές θα γίνονται και δεν θα είναι πολύ μεγάλη είδηση», δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

ΌΠως είπε ο κ. Καραμανλής, «βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οικονομικού περιεχομένου, με κύριο προσανατολισμό το κεφάλαιο τουρισμός και προοπτικές τουριστικής συνεργασίας, με προφανές όφελος για την ευρύτερη περιοχή και για τις δυο χώρες».

Όσον αφορά εξάλλου, τη Σύνοδο Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής, ο Πρωθυπουργός είπε πως κατά τη πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου, προήδρευσε σε μία από τις τρεις ομάδες εργασίας της Συνόδου Κορυφής, αποδεχόμενος μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση -όπως είπε- του προεδρεύοντος της Ε.Ε., αυστριακού καγκελαρίου κ. Σιούσελ. Στην ομάδα αυτή -πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής- εξετάστηκαν καίρια ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολυμερής προσέγγιση για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα, το περιβάλλον και η ενέργεια.

Εισηγήτρια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ, ενώ από πλευράς χωρών Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής, ο πρόεδρος της Ονδούρας Ζελάγια Ροζάλες.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής κατά την απογευματινή Ολομέλεια, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της συνεδρίασης.

Στο οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα πλέγμα εμπορικών συμφωνιών απελευθέρωσης συναλλαγών με τις περιφερειακές ενώσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής και με συγκεκριμένες χώρες, όπως το Μεξικό και η Χιλή. Ο στόχος είναι: η απελευθέρωση των αγορών, αφενός να αναζωογονήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και, αφετέρου, να προσδώσει αναπτυξιακή προοπτική στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προασπίζει και προάγει τα ελληνικά συμφέροντα σε ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, έχουμε ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή