Αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιό της για τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας και ειδικά στην αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών, με την οποία έχει υποσχεθεί να ανοίξει 10.000 θέσεις στο Δημόσιο εμφανίζεται η κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις των ιεραρχών συνεχίζονται, ωστόσό, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση.
Σε σημερινές δηλώσεις της η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στη βάση του κειμένου συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου.
Μεταξύ των αντιδρούντων ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνηση, στην οποία επέρριψε αυταρχισμό και δολιότητα, ενώ άφησε αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η Εκκλησία, διεμήνυσε, διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού και δεν είναι ενός ανδρός αρχή. «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την Εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι» ανέφερε και διεμήνυσε ότι θα αγωνιστεί έως τέλους, προσφεύγοντας ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο Αρχιεπίσκοπος χθες θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μετά την απόφαση της Ιεραρχίας να συνεχίσει τον διάλογο, αλλά και να μην κάνει δεκτή την αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας κληρικών και λαίκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ χαιρέτισε την πρόθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να επιμείνει στον ουσιαστικό διάλογο Εκκλησίας- Πολιτείας. «Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας» τόνισε.
Ωστόσο απέφυγε την όποια αναφορά ή σχόλιο στο πιο ουσιαστικό κομμάτι της ανακοίνωσης του Μαξίμου. Αυτό, που ξεκαθάριζε, ότι το καθεστώς μισθοδοσίας είναι απόφαση της Πολιτείας.
Καταρρέει μία προσωπική συμφωνία ή και συναλλαγή, σχολίασαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για προσωπικό φιάσκου του πρωθυπουργού.
Η συμφωνία είναι στον αέρα εκτίμησε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής,Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε η ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι «η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα, αφήνει όμως πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας». Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση ότι επενδύει σε θεσμικές κρίσεις.
Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του θεμάτος των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας άσκησε επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, οποίος κατηγόρησε το Μαξίμου ότι προσδοκά μόνο επικοινωνιακά οφέλη.
Η Ιεραρχία στάθηκε στο ύψος της δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στον ΣΚΑΪ και χαρακτήρισε «απόλυτο πολιτικό παιχνίδι» τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου.
naftemporiki.gr