«ΡΕΥΜΑ»: Πώς η αναθεώρηση του Συντάγματος επηρεάζει την παραγωγική ανασυγκρότηση

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 12:36
UPD:12:37
facebook/ΡΕΥΜΑ

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής τoυ Παντείου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Φλογαΐτης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση και επηρεάζουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης κι Ανασυγκρότησης (ΡΕΥΜΑ) που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής τoυ Παντείου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Φλογαΐτης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του «ΡΕΥΜΑτος» και πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς, υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα δεν θα αποπληρώσει το χρέος, αλλά μια ορθολογική αναθεώρησή του θα επιβεβαιώσει ότι  αφενός κατανοούμε πως ευημερία χωρίς παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και νέας γνώσης δεν υπάρχει, αφετέρου θα άρει όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που καταδυναστεύουν τις  οικονομικές οντότητες».

Το μέλος του Δ.Σ., Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης παρουσίασε σε μορφή ερωτημάτων τα ζητήματα που αφορούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση και επηρεάζουν την παραγωγική ανασυγκρότηση:

  • Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον κρατισμό και να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις ώστε να μην βρίσκουν διέξοδο στη μετανάστευση;
  • Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική διακυβέρνηση, στην υπηρεσία της ανάπτυξης, με νομοθέτηση σαφή και απλή;
  • Είναι σκόπιμο για την λειτουργία της οικονομίας, να αποκτήσει η χώρα σταθερό πολιτικό κύκλο και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί;
  • Πώς θα προστατευθεί το αγαθό της ατομικής ιδιοκτησίας;
  • Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη; Διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων;
  • Μήπως η επικείμενη Αναθεώρηση μπορεί να αποσαφηνίσει και το ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να μην υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους;
  • Τι θα γίνει με το άρθρο 16 που αφορά και στο κρατικό μονοπώλιο των ΑΕΙ;
  • Πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω του Συντάγματος ή να αφεθεί στον κοινό νομοθέτη η φορολογική και ασφαλιστική εγγύηση για τις επενδύσεις;

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Βουρλούμης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι αντίθετος στη μονοπώληση της συζήτησης από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, κι έφερε ως παράδειγμα το άρθρο 3 που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κι όμως δεν επηρεάζει την ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι αυτονόητη η καλή λειτουργία των θεσμών και πρόσθεσε ότι αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στον τρόπο που ασκείται η διακυβέρνηση, δεν πρόκειται να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντόπουλος, επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση για ουσιαστική αναθεωρητική προσπάθεια, είναι να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται με την απλή αναλογική. Παράλληλα εξήρε τα πλεονεκτήματα των μονοεδρικών περιφερειών, και συμπεριέλαβε στις αναγκαίες συνθήκες για μια επιτυχημένη αναθεώρηση, τον δημοσιονομικό ορθολογισμό.

Τέλος ο κ. Φλογαΐτης, χαρακτήρισε «σπουδαίο» το Σύνταγμα του 1975, αλλά σημείωσε πως του έλειπε η πνοή για το μέλλον, κι έφερε ως παράδειγμα τον λεπτομερή τρόπο, με τον οποίο το Σύνταγμα προβλέπει τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την επαύριο μιας εκλογικής αναμέτρησης. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την τωρινή αναθεωρητική προσπάθεια ανέφερε ότι  πρέπει να ξαναδούμε την παραγωγή κανόνων δικαίου όχι με μονοπρόσωπες αποφάσεις, αλλά με σύμπραξη οργάνων της Πολιτείας. Διαφώνησε με τη λεπτομερή περιγραφή πράξεων της Δικαιοσύνης και υποστήριξε ότι ένα μικρότερο Σύνταγμα, θα ήταν καλύτερο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή