Την άποψη πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία».
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό. Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα μη εποικοδομητικός. Πότε δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος και αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό και στην αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική».
«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο συνδυασμό του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας. Θεωρούμε αυτόν το συνδυασμό εξαιρετικά προβληματικό: μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μέρος των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν προτίθεται να το κάνει. Και σίγουρα δεν προτίθεμαι να το κάνω εάν εκλεγώ Πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».
Αναφορικά με τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «ήταν ένα τραγικό συμβάν. Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής: κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Σερβία θα είναι πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «αυτή η απόφαση εξαρτάται από τον ελληνικό λαό. Εγώ ελπίζω ότι έτσι θα γίνει. Βλέπω τις δημοσκοπήσεις με ενδιαφέρον, αλλά γνωρίζω ότι αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη μάχη. Θα έχουμε εκλογές το 2019, προσπαθούμε να χτίσουμε ευρύτερες συναινέσεις και να πείσουμε ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πριν τη Νέα Δημοκρατία, να μας εμπιστευτούν ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς και να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση».
«Αλλά γνωρίζω καλά ότι ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος, και όσο και αν είναι ευχάριστο για εμάς να παρακολουθούμε τους αριθμούς των ερευνών, η μάχη αυτή θα είναι σκληρή. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ τη Σερβία η επίσκεψή μου θα είναι με διαφορετική ιδιότητα», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.