Ηρώ Σαΐα: «Να περάσουμε από τις ευχές στην πράξη»

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 10:00
UPD:16:14
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Η Ηρώ Σαΐα μαζί με δυο σπουδαίους μουσικούς «παραδίνονται» στην παραδοσιακή μουσική και δημοτική ποίηση και προσκαλούν το κοινό να παραδοθεί στη μαγεία μιας ιδιαίτερης μουσικής παράστασης με ανάμεικτα στοιχεία -την ελληνικότητα, τη διαφορετικότητα, την έκπληξη! Το ταξίδι μελωδιών, με τίτλο «Παραδώσου!», παρουσιάζεται από τις 15 Νοεμβρίου και ως τις 13 Δεκεμβρίου, για πέντε μόνο παραστάσεις, κάθε Πέμπτη στις 21:30, στο Μικρό Θέατρο Γκλόρια.

Με γνωστά τραγούδια της παράδοσής μας, αλλά και πιο σύγχρονα, που η πορεία τους δείχνει πως θα γίνουν παράδοση -αφού τραγουδιούνται καιρό τώρα στις παρέες, στα τραπέζια, στις ιδιαίτερες στιγμές- αλλά και νέα τραγούδια από τη δισκογραφική συνεργασία της Ηρώς Σαΐα με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, το πρόγραμμα καλεί το κοινό να παραδοθεί στη συγκίνηση και τη χαρά, στο παλιό μέσα από το οποίο γεννιέται το νέο και συνεχίζει…

Με αφορμή το κάλεσμα σε αυτό το μουσικό ταξίδι, μιλήσαμε με την Ηρώ Σαΐα.

Μιλήστε μας για τη μουσική σας παράσταση. Τι θα προσφέρετε στο κοινό;

«Κατ᾽ αρχάς μουσική. Μουσική παραδοσιακή, μουσική που έχει γραφτεί πάνω σε δημοτική ποίηση και τραγούδια πιο σύγχρονα που θα ενταχθούν στο κλίμα της παράστασης. Θα προσφέρουμε και καινούργια τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο που ετοιμάζουμε με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη. Όλα αυτά, υπό τη σκηνοθετική ματιά και τα κείμενα του πολυτάλαντου και εξαιρετικού  Άγγελου Μπούρα».

Πείτε μας κάποια από τα τραγούδια που θα ακουστούν! Με ποια κριτήρια τα επιλέξατε;
«
Το κριτήριο και σε αυτή την παράσταση ήταν ένα: το συναίσθημα. Ποια τραγούδια θέλω να πω, που μου αρέσουν και με συγκινούν και έχουν σχέση με την παράδοση, είτε μουσικά είτε στιχουργικά. Προστέθηκαν σε αυτά και κάποια νέα που ετοιμάζουμε, πάλι με κοινό πυρήνα την παράδοση, αλλά και τα υπέροχα κείμενα του Άγγελου Μπούρα -που είναι σαν  σύγχρονη δημοτική ποίηση, και έτσι δημιουργήθηκε το δέσιμο του χθες με το σήμερα. Φυσικά, δε λείπει το χιούμορ και  η συγκίνηση.

Δυο τραγούδια που θα μπορούσα να σας αναφέρω είναι τα “Λιανοτράγουδα” από τον “Μεγάλο Ερωτικό” και το δημοτικό τραγούδι “Με γέλασαν μια χαραυγή”».

Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της παράστασης;
«
Την περασμένη άνοιξη, ο Άγγελος μου πρότεινε να κάνω κάποιες παραστάσεις στο Μικρό Γκλόρια. Δέχτηκα, αλλά στην πορεία είδα ότι δεν μου έφτανε ο χρόνος για να ετοιμάσω κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση. Το συζητήσαμε, λοιπόν, και είπα την ιδέα της παράστασης με αφορμή τον δίσκο που έρχεται και είναι βασισμένος σε αυτή την ιδέα. Εντελώς τυχαία, κάποια στιγμή, ο Άγγελος μού έστειλε ένα υπέροχο μικρό κειμενάκι: “Και τα πουλιά σαν τραγουδούν κι αυτά τραγούδια λένε, θαρρείτε που και τα πτηνά από έρωτα δεν κλαίνε;”. Το διάβασα, μου άρεσε πάρα πολύ και του πρότεινα να γράψει κι άλλα, αφού τα γράφει τόσο ωραία! Στην παρέα μας προστέθηκε και ο Παντελής Ντζιάλας -ένας υπέροχος μουσικός που μαζί με τον Νεοκλή “ζωγραφίζουν” μουσικά. Η καλή μου τύχη, έφερε στον δρόμο μας  και την πασίγνωστη και μοναδική Calliope -η οποία έκανε το ευφάνταστο τρέιλερ της παράστασης,  αλλά και τον σπουδαίο γλύπτη μας Κώστα Βαρώτσο -ο οποίος υπογράφει τα σκηνικά».

Της έχετε δώσει τον τίτλο «Παραδώσου!». Σε τι μας καλείτε να παραδοθούμε;
«Στο συναίσθημά σας, στη μουσική, στη μαγεία της παράδοσης και σε ό,τι προστάζει η καρδιά».    

Πείτε μας έναν στίχο, ένα ρεφραίν που ακούγεται στην παράσταση. Ό,τι σας έρθει πρώτο στο νου.   
«“
Ό,τι κι αν είσαι, είσαι εσύ, κι αυτό μόνο μου φτάνει / κι αν είσαι η ίδια η φωτιά, αποκαΐδι ας γίνω / κι αν είσαι όλα τα λάθη μου, σωστά θα πω πως είναι / κι αν είσαι ψέμα ολάκερο κι αλήθεια εγώ δε βρίσκω / μου φτάνει μόνο που είσαι εσύ, / το παίρνω εγώ το ρίσκο”».

Κάποιο σχόλιό σας για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;
«
Τα πάντα είναι θέμα παιδείας».

Μια αγωνία σας;         
«
Να είναι καλά τα παιδιά μου, οι άνθρωποι που αγαπώ».

Ένα όνειρό σας;
«
Να ήταν όμορφη η ζωή, για όλους».

Μια ευχή σας;    
«
Να περάσουμε από τις ευχές στην πράξη».      

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Kείμενα: Άγγελος Μπούρας
Σκηνικά: Κώστας Βαρώτσος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Επιλογή τραγουδιών: Ηρώ Σαΐα
Ενορχήστρωση - Πιάνο – Tραγούδι: Νεοκλής Νεοφυτιδης
Κιθάρες - Κρουστά - Tραγούδι: Παντελής Ντζιάλας
Φωτογραφία δελτίου τύπου: Ευαγγελία Θωμάκου  (VaGGiNet)
Φωτογραφία αφίσας και σχεδιασμός Trailer: Calliope

Χώρος: Θέατρο Γκλόρια Μικρό.
Διεύθυνση: Ιπποκράτους 7, Αθήνα

 

Προτεινόμενα για εσάς