ΥΠΕΞ Αλβανίας: Ανεπιθύμητη η Κύπρια ευρωβουλευτής Ε. Θεοχάρους

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 22:26
UPD:22:29
punetejashtme.gov.al
A- A A+

Persona Non Grata κηρύσσει την Ευρωβουλευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελένη Θεοχάρους, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, αναφέροντας κατηγορίες για υποκίνηση σε εξτρεμιστικές εκκλήσεις και υποκίνηση μίσους μεταξύ των Τιράνων και της Ελλάδας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρώπης:

«Η παράσταση που ενορχηστρώθηκε ως μια επιθετική πρόκληση στις Βουλιαράτες που προσπάθησε να μετατρέψει μια κηδεία σε προσκλητήριο κατά της συνταγματικής τάξης, της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, με εξτρεμιστικές εκκλήσεις, υποκίνηση μίσους και μια έκκληση για διαχωρισμό Αλβανών πολιτών αλβανικής και ελληνικής ιθαγένειας, είναι απαράδεκτη για το Κράτος και την κοινωνία της Αλβανίας. Η αλβανική κοινωνία είναι μια κοινωνία δημοκρατικής συγκατοίκησης όπου οι μειονότητες προστατεύονται από νόμους των υψηλότερων ευρωπαϊκών προτύπων και όπου η ελληνική μειονότητα θεωρείται αναντικατάστατος θησαυρός και γέφυρα σχέσης καλής γειτονίας με τη χώρα μας φιλίας Ελλάδα.

Για την υπεράσπιση της συνταγματικής και δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της αδιαμφισβήτητης εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, οι αρχές μας στήριξαν τις ενέργειές τους σε εξ ολοκλήρου νομικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής κατάστασης.

Σε συνεργασία με άλλες κρατικές αρχές και κατόπιν εμπεριστατωμένης αξιολόγησης από τα εξειδικευμένα ιδρύματα, το υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών να κηρύξει την Κύπρια βουλευτή Ελένη Θεοχάρους persona non grata.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το πολιτικό και διπλωματικό της καθεστώς και την αφοσίωσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την αξιολόγηση της πρότασης του ΥΠΕΞ, με βάση τα υλικά που παρείχαν οι αρμόδιες αρχές, αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του ΥΠΕΞ.

Η απόφαση αυτή απορρέει από τη νομική και συνταγματική υποχρέωση των θεσμικών οργάνων της Δημοκρατίας της Αλβανίας να ανταποκριθούν στις επανειλημμένες εξτρεμιστικές δηλώσεις της Ελένης Θεοχάρους. Οι δημόσιες δηλώσεις της, οι οποίες υποκινούν το μίσος, παραβιάζουν τη συνταγματική τάξη της χώρας μας και οι εδαφικές της διεκδικήσεις προς τη Δημοκρατία της Αλβανίας δεν θα μπορούσαν και δεν θα πραγματοποιηθούν πλέον στην Αλβανική Επικράτεια.

Με βάση τις διπλωματικές και προξενικές διαδικασίες, το Υπουργείο για την Ευρώπη και των Εξωτερικών Υποθέσεων θα διαβιβάσει μέσω διπλωματικών οδών την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας της Ελένης Θεοχάρους.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας εξακολουθεί να δεσμεύεται για να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, συνεργαζόμενη στενά με όλους τους γείτονές και τους διεθνείς της εταίρους, αλλά ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί για κανένα λόγο δηλώσεις που απειλούν τη συνταγματική τάξη, καλεί κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και πράξεις που υπονομεύουν την κοινωνική αρμονία μεταξύ των πολιτών της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Η Ελλάδα και οι πολίτες της, αποτελούν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στον πλούτο της παραδοσιακής φιλίας που Αλβανία και Αλβανοί λατρεύουν.

Τα εξτρεμιστικά στοιχεία ή ομάδες, τα οποία στην ελληνική ή αλβανική γλώσσα μιλούν μια κοινή γλώσσα διαίρεσης και μίσους, που δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή γλώσσα που ενώνει τους λαούς και τις χώρες μας, δεν θα μπορέσουν ποτέ να εμποδίσουν την κοινή μας πορεία για ειρήνη και στρατηγική συνεργασία για ένα μέλλον που αξίζουν τα παιδιά της Αλβανίας και της Ελλάδας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή