Μπαρόζο: Δικαστική μεταρρύθμιση και καταπολέμηση της διαφθοράς προτεραιότητες για τη Ρουμανία

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 15:06
A- A A+

Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει ξεχωριστός χειρισμός για κάθε υπόθεση, δήλωσαν σήμερα στο Βουκουρέστι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, αναφερόμενοι στην ενταξιακή πορεία Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

«Η Ρουμανία θα πρέπει να συνεχίσει τις προετοιμασίες και να μην ανησυχεί για τις άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε πως επιθυμία της Ε.Ε. είναι να ενταχθούν κανονικά το 2007, τόσο η Ρουμανία, όσο και η Βουλγαρία και γι’ αυτόν το λόγο επισκέπτονται σήμερα τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι με την παρουσία του στο Βουκουρέστι θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στήριξης στην ένταξη της Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια την 1η Ιανουαρίου του 2007.

Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της πορείας της Ρουμανίας προς την Ε.Ε., έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Η δικαστική μεταρρύθμιση αποτελεί βασική προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε πως έχει έρθει η ώρα για μεγάλες προσπάθειες και δεσμεύσεις.

«Ορισμένοι θα πρέπει να κάνουν περικοπές από τις διακοπές τους, κυρίως αυτοί στον τομέα της διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τη Ρουμανία στην Ε.Ε. το 2007 και να τη στηρίξουμε στην υλοποίηση αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος υπενθύμισε ότι η τελική απόφαση για την ημερομηνία ένταξης του Βουκουρεστίου θα ληφθεί τον Οκτώβριο.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου των δυο εκπροσώπων της Ε.Ε., ήταν και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Βουκουρέστι θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του. «Αυτή η έκθεση (σσ. η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα) μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Ταριτσεάνου.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση θα μεταβούν - εντός της ημέρας- στη Σόφια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή