Παγκόσμια Τράπεζα: Η πλωτή ηλιακή ενέργεια ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 19:27
shutterstock
A- A A+

Οι πλωτές και κινητές ηλιακές τεχνολογίες δημιουργούν σημαντικές νέες ευκαιρίες για την κλιμάκωση της ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και ανταγωνιστικές χρήσεις για τις διαθέσιμες εκτάσεις.

Η χρήση πλωτών φωτοβολταϊκών στην επιφάνεια υδάτινων σωμάτων έχει αυξηθεί περισσότερο από εκατό φορές σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, από μια παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 10 μεγαβάτ στο τέλος του 2014 σε 1,1 γιγαβάτ το Σεπτέμβριο 2018, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αγοράς για την πλωτή ηλιακή ενέργεια, που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Ινστιτούτο Ερευνών Ηλιακής Ενέργειας της Σιγκαπούρης.

Η έκθεση εκτιμά ότι το παγκόσμιο δυναμικό της πλωτής ηλιακής ενέργειας, ακόμη και υπό συντηρητικές υποθέσεις, είναι 400 γιγαβάτ, δηλαδή περίπου η συνολική δυναμικότητα όλων των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων παγκοσμίως στο τέλος του 2017.

«Η πλωτή ηλιακή τεχνολογία έχει τεράστια πλεονεκτήματα για χώρες όπου η γη είναι ιδιαίτερα πολύτιμη ή όπου τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδύναμα», δήλωσε ο Ρικάρντο Πουλίτι, Ανώτερος Διευθυντής Ενέργειας της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές συνειδητοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματα και αρχίζουμε να βλέπουμε ενδιαφέρον από ένα ευρύ φάσμα χωρών στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική».

Σε μερικά μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, η κάλυψη μόλις του 3-4% της δεξαμενής με πλωτή ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα του σταθμού, επιτρέποντας έτσι την πιο στρατηγική διαχείριση των υδατικών πόρων με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο συνδυασμός ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση της μεταβλητότητας της ηλιακής παραγωγής.

Σε δεξαμενές νερού, τα πλωτά ηλιακά πάνελ μπορούν να μειώσουν την εξάτμιση, να βελτιώσουν την ποιότητα του νερού και να χρησιμεύσουν ως πηγή ενέργειας για άντληση και άρδευση.

Η Ασία αποτελεί το επίκεντρο της επέκτασης αυτής της νέας τεχνολογίας, με μεγάλες πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις να εγκαθίστανται ή σχεδιάζονται στην Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή