Άμυνα με επίθεση από την κυβέρνηση

Παροχολογία σε υψηλούς τόνους, διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις, υποσχέσεις για προσλήψεις
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 07:02
UPD:07:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Toυ Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Πλήρη επαναφορά στο success story της οικονομίας επιδιώκει η κυβέρνηση με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, προκειμένου να υλοποιήσει τις παροχές για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Με απαξιωτικούς, άκρως ειρωνικούς κατά της αντιπολίτευσης αλλά και πανηγυρικούς τόνους, ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε την γραμμή στη συζήτηση για την τροπολογία για τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων (γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και ένστολοι), κάτι που είχε φανεί και από την προχθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας όπου ανακοίνωσε τη διάταξη που ψηφίστηκε χθες.

Προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, αλλά και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών που θεωρούν ότι δικαιούνται αλλά δεν παίρνουν αναδρομικά και επιχειρώντας να στρέψει το φως τη δημοσιότητας μακριά από τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι Θεσμοί αλλά και οι αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει σειρά στοχευμένων παροχών, που θα ενισχύουν τον λόγο της περί βελτίωσης της κατάστασης της οικονομίας. Σε αυτήν την γραμμή, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα πάρει την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων, παρά την έμμεση απειλή Τόμσεν (ΔΝΤ) ότι μπορεί να μη συμμετέχει πλέον στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η φωνή του είναι ακόμα ισχυρή και οι αγορές θα ακούσουν το Ταμείο όταν πει τη γνώμη του για την ελληνική οικονομία.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Ν.Δ. και τον ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την επιστροφή των αναδρομικών ως «ιστορικό βήμα και ηθική υποχρέωση, να αποκαθιστούμε τις πληγές και τις αδικίες που δημιουργήσατε στον τόπο», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί το ίδιο δεν ισχύει για τους συνταξιούχους ή άλλες επαγγελματικές ομάδες. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει «μία σειρά από θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις» (σ.σ. εννοώντας μείωση ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους, μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, επίδομα ενοικίου και προσλήψεις στην κοινωνική πρόνοια και την παιδεία, αλλά και έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους) κα προειδοποίησε απαξιωτικά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Θα λέτε 'ναι σε όλα', όπως λέγατε στα Μνημόνια», αλλά και ότι «σύντομα θα ψηφίσετε και την μη περικοπή των συντάξεων».

«Σταματήσαμε τη ρεμούλα, τη διαφθορά, τη φοροαποφυγή, τη φοροασυλία», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση όχι λόγω της απόφασης του ΣτΕ, αλλά επειδή αυτή ήτα η πολιτική της βούληση, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις εύλογες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης γιατί δε το έκανε αυτό νωρίτερα, πέρυσι, για παράδειγμα, που επίσης υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Εμ κουτσουρέψατε τους μισθούς των ένστολων, εμ δεν συμμορφωθήκατε με τις δικαστικές αποφάσεις, βγαίνετε κι από πάνω» σχολίασε δηκτικά ο Αλ. Τσίπρας σε σχέση την στάση της αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας με την λαϊκή παροιμία «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» και αναφέρθηκε ειρωνικά στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη για την … κατάργηση των Χριστουγέννων.

Επιβεβαιώνοντας την πολιτική εκτίμηση ότι η επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους ήταν και μία κίνηση του κ. Τσίπρα που είχε χαρακτήρα ενίσχυσης των ΑΝΕΛ, τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, πήρε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Το ποίος τους εμπαίζει θα το δουν οι στρατιωτικοί στην τσέπη τους τις επόμενες μέρες» είπε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ως κυβέρνηση το 2012 «έκλεψε από την τσέπη» των ένστολων με αντισυνταγματικό τρόπο, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να τους επιστρέψει μόνο το 50% και να θεωρήσει την εκκρεμότητα τελειωμένη, όπως καταγράφηκε και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Ήταν σαφής η πρόθεση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου χθες στη Βουλή, πέραν της ειρωνείας έναντι της αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, να δείξουν ότι αφενός δεν ρισκάρουν με τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας, αφετέρου σχεδιάζουν επιστροφή αναδρομικών με κριτήριο την ανάγκη των κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επέμεινε χθες μέχρι κεραίας στην επίσης προεκλογικού τύπου (καθώς αφορούν το διάστημα μετά το 2020) υπόσχεση για προσλήψεις 10.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας: «Όταν θα ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία και πλέον έχουν εκκενωθεί αυτές οι θέσεις από τους ιερείς, θα υπάρξει ένας προγραμματισμός από την πλευρά της Πολιτείας, δηλαδή θα δούμε ποιοι τομείς έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και αυτό θα γίνει σε ένα βάθος χρόνου», ενώ εκτίμησε ότι οι προτεραιότητες είναι στην Παιδεία (μόνιμοι εκπαιδευτικοί), την Υγεία (γιατροί, νοσηλευτές) και το κοινωνικό κράτος. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με την έννοια της αποκατάστασης, αλλά γιατί πρέπει να λειτουργήσει το Δημόσιο, καθώς στα χρόνια του μνημονίου έχει υποστεί μια μείωση 20%, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους 693.000 το 2009, να έχουν μείνει σήμερα 566.000.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή