Ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ συμφώνησαν Χριστοδουλίδης - Πομπέο

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 14:36
UPD:14:43
twitter/NikosChristodoulides
A- A A+

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέγραψε με τον Γουές Μίτσελ «Δήλωση Προθέσεων» για την στρατηγική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν τρία.

Πρώτον, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Η κοινή επιθυμία για συνεργασία αφορά ιδιαίτερα τον τομέα της ασφάλειας και καθόρισε τον σχεδιασμό για τις επόμενες κινήσεις των δυο χωρών.

Δεύτερον, ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στις εξελίξεις της περιοχής μέσα από τις τριμερής συνεργασίες που έχει σχηματίσει με τα γειτονικά κράτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, συζητήθηκε η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα.

Τέλος, το Κυπριακό ήταν το τρίτο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ Πομπέο και Χριστοδουλίδη, όπου η ΗΠΑ εξέφρασαν την στήριξη τους τόσο στον γ.γ. του ΟΗΕ όσο και στις προσπάθειες της ειδικής απεσταλμένης, Τζέιν Χολ Λουτ. Επίσης, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς η Κύπρος ενεργεί σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982.

«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης για τις απειλές εναντίον της ExxonMobil αλλά και των άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γίνονται μέσα στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικά και εκείνο που πράττουμε είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ειδικότερα προληπτικά, έτσι ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα» κατέληξε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή