Ιακώβου: «Νταηλίκια» οι δηλώσεις Ερντογάν που δεν περνούν στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 13:31
A- A A+

«Νταηλίκια» που δεν περνούν στην Ε.Ε. χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/17/1189088.htm , ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου θα συμμετάσχει στην 116η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «ο κ. Ερντογάν, όπως προέκυψε και από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας και μελλοντικό προεδρεύοντα της Ε.Ε., καλά κάνει να καλοσκεφτεί ο ίδιος την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να ρωτήσει τον εαυτό του εάν πραγματικά η Τουρκία σοβαρολογεί όταν επικαλείται αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπρου είπε ότι η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών προσδιορίζει την αξιολόγηση της Τουρκίας εντός του 2006. «Μόνο με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου μπορεί να μετατεθεί αυτή η αξιολόγηση», τόνισε .

«Από επαφές που είχα με την Επιτροπή, κρίνω ότι η έκθεση που θα ετοιμάσει πριν την αξιολόγηση της Τουρκίας, δεν θα είναι έτοιμη πριν από τον Σεπτέμβρη. Η πρόβλεψή μου είναι ότι η πρώτη συζήτηση για την αξιολόγηση της Τουρκίας θα γίνει τον Οκτώβριο», είπε και πρόσθεσε πως ενδεχομένως να προκύψουν ορισμένα προβλήματα τα οποία θα μεταθέσουν τη συζήτηση αργότερα, «όμως μέσα στα πλαίσια του 2006».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «η αξιολόγηση της Τουρκίας δεν περιέχει μόνο στοιχεία ενδιαφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας πως η ¶γκυρα έχει αναλάβει έναντι των «25» πολλές υποχρεώσεις που αφορούν άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «η Τουρκία έχει αναλάβει και υποχρεώσεις που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση της χώρας, όπως είναι θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, της διοίκησης και της νομοθεσίας, και «γενική διαπίστωση είναι ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης».

Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επίσης την άποψη πως «εκτός από το Κυπριακό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισημάνει όλα εκείνα τα σημεία στα οποία δεν παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος» από πλευράς Τουρκίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή