Μια νέα μελέτη που έγινε σε αρουραίους και ποντικούς στα εργαστήρια της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι η έκθεση σε ακτινοβολία από κινητό τηλέφωνο συνδέεται με καρκίνους του εγκεφάλου, της καρδιάς και των επινεφριδίων. Ωστόσο, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι οι αρουραίοι και οι ποντικοί εκτέθηκαν σε πολύ υψηλές ποσότητες ακτινοβολίας που είναι πολύ περισσότερο από ό, τι οι άνθρωποι εκτίθενται όταν χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. John Bucher στο Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας στο Durham της Βόρειας Καρολίνας εξέτασαν την επίδραση της ακτινοβολίας κινητών τηλεφώνων 2G και 3G σε αρσενικούς αρουραίους για 10 χρόνια, σε μια μελέτη 23 εκατομμυρίων λιρών στερλινών στην Αμερική.
Το αμερικανικό εθνικό πρόγραμμα τοξικολογίας (NTP) αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα στο υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής την περασμένη εβδομάδα, την 1η Νοεμβρίου.
Αναφορικά με τη χρήση της ακτινοβολίας στις μελέτες, ο Δρ. Bucher εξήγησε ότι, η έκθεση στην ακτινοβολία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να γίνουν κάποιες μελέτες δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με την έκθεση που βιώνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο. Για παράδειγμα στη μελέτη αυτή, οι αρουραίοι και οι ποντικοί εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σε όλο τους το σώμα. Αντίθετα, οι άνθρωποι εκτίθενται ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένους τοπικούς ιστούς κοντά στο σημείο όπου κρατούν το τηλέφωνο. Επιπλέον, τα επίπεδα έκθεσης και η διάρκεια για τη μελέτη ήταν επίσης μεγαλύτερες από αυτές που βιώνουν οι άνθρωποι.
Η μελέτη έγινε με κινητά τηλέφωνα 2G και 3G, ενώ τα σημερινά τηλέφωνα περιέχουν περισσότερες από μία κεραίες για Wi-Fi, GPS, 2G / 3G / 4G μπάντες κ.λπ..
Ωστόσο, όπως λέει ο Δρ. Bucher, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία και τις ανισότητες μεταξύ των πραγματικών καταστάσεων και των εργαστηριακών συνθηκών, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συναφή με τις σύγχρονες συσκευές.
Οι αρουραίοι που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, εκτέθηκαν σε ακτινοβολίες με ακρίβεια 900 megahertz για μέσο όρο 9 ώρες την ημέρα για δύο χρόνια. Το χαμηλότερο επίπεδο έκθεσης ήταν η μέγιστη επιτρεπόμενη έκθεση σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, ενώ η υψηλότερη ήταν τετραπλάσια από τη μέγιστη επιτρεπόμενη έκθεση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 2-3 αρσενικά ποντίκια ανέπτυξαν κακοήθη γλοιώματα. Αυτό ήταν συγκρίσιμο με την ομάδα ελέγχου αρουραίων που δεν εκτέθηκαν σε οποιαδήποτε ακτινοβολία και κανένας από αυτούς τους αρουραίους ελέγχου δεν ανέπτυξε γλοιώματα ή όγκους εγκεφάλου.
Υπήρχαν επίσης "σαφείς ενδείξεις" καρκινικών όγκων μεταξύ των εκτεθειμένων ποντικών και "κάποιες αποδείξεις" που συνδέουν την έκθεση στην ακτινοβολία με όγκους επινεφριδίων.
Επίσης, υπήρχε μια άμεση "διφορούμενη" απόδειξη της ακτινοβολίας που προκαλεί όγκους σε θηλυκούς αρουραίους και σε ποντίκια.
Ωστόσο, δεν υπήρξε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γλοιωμάτων ή όγκων του εγκεφάλου με την αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, λένε οι ερευνητές.
Ο Δρ. Jeffrey Shuren, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και της Ακτινολογικής Υγείας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA), τόνισε επίσης ότι «τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι».
Αυτή η νέα έκθεση ήταν η τελευταία από τις πολλές εκθέσεις που έχουν κυκλοφορήσει από το NTP από τον Μάιο του 2016 σχετικά με τη σύνδεση ακτινοβολίας και καρκίνων των κυττάρων. Οι ερευνητές της NTP για την έκθεση αυτή συνεργάστηκαν με εξωτερικούς αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει μελλοντικές μελέτες για να διαπιστώσει εάν η έκθεση σε ακτινοβολία σε θαλάμους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και να οδηγήσει σε καρκίνους.
Οι ειδικοί ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί παρά τις διαφορές που παρατηρούνται στην έκθεση στην ακτινοβολία που χρησιμοποιούν για τις μελέτες και σε αυτή που εκτίθενται οι ίδιοι στην καθημερινότητα τους. Συνιστούν σε όλους να την έκθεση τους στην ακτινοβολία χρησιμοποιώντας ακουστικά και κρατώντας τηλέφωνα μακρύτερα από το σώμα τους.
Πηγή:https://www.news-medical.net/news/20181105/Cancer-risk-linked-to-mobile-phone-radiation-in-rats-but-cannot-be-extrapolated-to-humans.aspx
Clinical Pharmacologist, Ananya Mandal MD
https://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/index.html