«Magna Carta» για το web ζητά ο δημιουργός του, Τιμ Μπέρνερς Λι

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 11:16
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Σε ομιλία του στην έναρξη της Web Summit στη Λισσαβώνα τη Δευτέρα, ο «πατέρας» του web ζήτησε από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα μεμονωμένα άτομα να υποστηρίξουν ένα νέο «Συμβόλαιο για το Web», που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στο Ίντερνετ.

A- A A+

Μία «Magna Carta» για το web, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών του online από απειλές όπως τα fake news, οι προκαταλήψεις και το μίσος, ζητά ο δημιουργός του, Τι Μπέρνερς Λι.

Ειδικότερα, ο Μπέρνερς Λη σήμανε την έναρξη μιας παγκόσμιας καμπάνιας για τη διάσωση του Παγκοσμίου Ιστού από τις καταστροφικές επιπτώσεις φαινομένων όπως η online κακομεταχείριση και οι διακρίσεις, η πολιτική χειραγώγηση και άλλες παθογένειες του online κόσμου. Σε ομιλία του στην έναρξη της Web Summit στη Λισσαβώνα τη Δευτέρα, ο «πατέρας» του web ζήτησε από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα μεμονωμένα άτομα να υποστηρίξουν ένα νέο «Συμβόλαιο για το Web», που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στο Ίντερνετ.

Το συμβόλαιο αυτό περιγράφει μια σειρά βασικών αρχών που θα περιλαμβάνονται σε ένα τελικό κείμενο, το οποίο θα δημοσιευτεί τον Μάιο του 2019, όταν εκτιμάται πως ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα είναι σε θέση να συνδέεται στο Ίντερνετ. Πάνω από 50 οργανισμοί έχουν ήδη υπογράψει το συμβόλαιο αυτό, το οποίο δημοσιεύεται από το World Wide Web Foundation του Μπέρνερς Λι, μαζί με μια αναφορά που καλεί σε επείγουσα, άμεση δράση.

«Για πολλά χρόνια υπήρχε η αίσθηση πως τα θαυμάσια πράγματα στο web θα κυριαρχούσαν και θα είχαμε έναν κόσμο με λιγότερες συγκρούσεις, περισσότερη κατανόηση, περισσότερη και καλύτερη επιστήμη, και καλή δημοκρατία» είπε στον Guardian ο Μπέρνερς Λι. «Αλλά έχει επέλθει απομυθοποίηση, εξαιτίας όλων αυτών που βλέπει κανείς στους τίτλους των ειδήσεων. Η ανθρωπότητα, διασυνδεδεμένη μέσω της τεχνολογίας στο web, λειτουργεί με δυστοπικό τρόπο. Έχουμε online κακομεταχείριση, προκαταλήψεις, πόλωση, fake news, είναι πολλά αυτά που έχουν χαλάσει. Αυτό είναι ένα συμβόλαιο για να κάνουμε το web κάτι που υπηρετεί την ανθρωπότητα, την επιστήμη, τη γνώση και τη δημοκρατία» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των αρχών που παρατίθενται στο κείμενο, το οποίο ο Μπέρνερς Λι αποκαλεί «Magna Carta για το web», οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν πως οι πολίτες τους έχουν πρόσβαση στο σύνολο του Ίντερνετ, συνέχεια, και ότι η ιδιωτικότητά τους χαίρει σεβασμού, έτσι ώστε να κινούνται online ελεύθερα, με ασφάλεια και χωρίς φόβο». Στο μεταξύ, οι εταιρείες θα δεσμεύονται να κάνουν το Ίντερνετ φθηνό και προσβάσιμο σε όλους, σεβόμενες την ιδιωτικότητα των καταναλωτών και τα προσωπικά τους δεδομένα, και αναπτύσσοντας τεχνολογίες οι οποίες διασφαλίζουν ότι το web είναι «ένα δημόσιο αγαθό που βάζει πρώτα τους ανθρώπους».

Επίσης, συμπληρώνεται πως οι χρήστες του Ίντερνετ έχουν και αυτοί ρόλο να παίξουν, καλώντας τους να δημιουργούν περιεχόμενο το οποίο είναι «πλούσιο και ουσιώδες», να δημιουργούν κοινότητες που σέβονται τον δημόσιο διάλογο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να αγωνιστούν για ένα ανοιχτό web το οποίο είναι «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό για τους ανθρώπους παντού».

Ο «πατέρας» του web αναγνωρίζει πως θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον το συμβόλαιο αυτό, το οποίο θα προωθηθεί μέσω της καμπάνιας #ForTheWeb, θα είναι επιτυχές. Ωστόσο, πιστεύει πως θα βοηθήσει στη διεξαγωγή συζητήσεων σε κυβερνητικό και εταιρικό επίπεδο, και θα δώσει στο κοινό ένα μέσο να θέτει τους έχοντες δύναμη προ των ευθυνών τους.

Προτεινόμενα για εσάς