Ε.Ε.: Στο 8,1% του συνολικού πληθυσμού οι αλλοδαποί στην Ελλάδα το 2004

25 εκατ. αλλοδαποί στα κράτη-μέλη της Ενώσης
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 16:44
A- A A+

Σε περίπου 25 εκατομμύρια υπολογίζονται οι αλλοδαποί που διαμένουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από μη κοινοτικές χώρες (όπως π.χ. στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι ξένοι είναι Αλβανοί), αν και υπάρχουν χώρες όπου η πλειονότητα των αλλοδαπών προέρχεται από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (π.χ. Λουξεμβούργο, όπου η πλειονότητα των αλλοδαπών είναι Πορτογάλοι).

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2004 το ποσοστό των αλλοδαπών αναλογούσε στο 8,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και οι περισσότεροι εξ’ αυτών προέρχονται, όπως προαναφέρθηκε, από την Αλβανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., αφού πριν από 14 χρόνια, το 1990, το ποσοστό των αλλοδαπών που διέμεναν στην Ελλάδα αναλογούσε στο 1,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Μεγάλη αύξηση αλλοδαπών σημειώθηκε, εκτός από την Ελλάδα, στην Ισπανία (από 1% το 1990 σε 6,6% το 2004) στην Ιρλανδία (από 2,3% σε 7,1%) στην Ιταλία (από 0,6% σε 3,4%) και στην Αυστρία (από 5,7% σε 9,4%).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε μία σειρά από χώρες η πλειονότητα των αλλοδαπών που διαμένουν είναι Τούρκοι. Αυτό συμβαίνει στη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή