Καθηγητές θα παραδίδουν μαθήματα σε φοιτητές εμφανιζόμενοι μέσω ολογραμμάτων, στο πλαίσιο δοκιμής στο Imperial College London. Όπως αναφέρει το BBC, το βρετανικό πανεπιστήμιο εκτιμά πως πρόκειται για το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα κάνει κάτι τέτοιο σε τακτική βάση.
Παρόμοια τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για την «επιστροφή στη ζωή» του Μάικλ Τζάκσον, του Έλβις Πρίσλεϊ και άλλων διασήμων. Σε πρώτη φάση, το Imperial College London θα περιορίσει τη χρήση της σε δραστηριότητες του Business School, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν πως η χρήση της τεχνολογίας σταδιακά θα καθιερωθεί.
«Η εναλλακτική είναι η χρήση λογισμικού video-conferencing, αλλά πιστεύουμε πως αυτά τα ολογράμματα έχουν πολύ μεγαλύτερη αίσθηση παρουσίας» είπε στο BBC ο Dr. Ντέιβιντ Λεφέβρ, διευθυντής του Edtech Lab του Imperial. «Οι ομιλητές έχουν μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας μπροστά τους, η οποία ρυθμίζεται έτσι ώστε να μπορούν να δείχνουν ανθρώπους και να τους κοιτούν στα μάτια. Μπορούν πραγματικά να αλληλεπιδρούν» πρόσθεσε. Επίσης, είναι δυνατή η εμφάνιση άνω του ενός ατόμων.
Όπως σημειώνει το BBC, δεν πρόκειται «αυστηρά» για ολογράμματα. Η συγκεκριμένη είναι μια τεχνική που αναπτύχθηκε από την καναδική εταιρεία Arht Media. «Προβάλλεις πάνω σε μια γυάλινη οθόνη, και στο φόντο χρησιμοποιείται λογισμικό για να δίνεται η ψευδαίσθηση του βάθους... Για πρώτη φορά τα πανεπιστήμια μπορούν να το αντέξουν οικονομικά» είπε ο Λεφέβρ. Σημειώνεται πως παρεμφερής είναι και η τεχνική Pepper's Ghost effect, που αξιοποιείται από πολιτικούς και στη βιομηχανία ψυχαγωγίας, ωστόσο το κόστος της είναι πάρα πολύ υψηλό.
Για να στέλνουν την εικόνα τους, οι ομιλητές χρησιμοποιούν ένα «capture studio», που περιλαμβάνει την καταγραφή τους από κάμερα σε μαύρο φόντο, ενώ φωτίζονται και από τις δύο πλευρές.
Η Imperial σχεδιάζει να χρησιμοποιεί δύο εξωτερικά στούντιο - το ένα στο Λος Άντζελες, το άλλο στο Τορόντο -, καθώς κι ένα φορητό κιτ για να προσκαλεί ομιλητές που βρίσκονται σε μακρινές τοποθεσίες να δίνουν ομιλίες σε φοιτητές του. Επίσης, σχεδιάζεται η χρήση του εξοπλισμού αυτού από έναν από τους διδάσκοντές του σε ισπανική σχολή επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που παρέχει το σύστημα αυτό περιλαμβάνεται η δυνατότητα προβολής σε πολλαπλούς χώρους ταυτόχρονα και η καταγραφή τους για προβολή αργότερα, αν και αυτό θα απέκλειε τις αλληλεπιδράσεις με το κοινό.