Νότια Αφρική: Κριτική της Greenpeace για τα ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 22:57
REUTERS/SAUMYA KHANDELWAL
A- A A+

Η Greenpeace άσκησε κριτική στη Νότια Αφρική για τις αρνητικές επιδόσεις της στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο σημείο υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο βρίσκεται στην επαρχία Μπουμαλάνγκα.

Η κακή απόδοση της χώρας, που βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα τριών μηνών, δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να παράγει περίπου το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Η συγκεκριμένη επαρχία έχει πλούσια αποθέματα καυσίμων και τους περισσότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη στη χώρα.

«Η Νότια Αφρική έχει το πιο ρυπογόνο σύμπλεγμα σταθμών παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα στον κόσμο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και τρομακτικό», δήλωσε η Μελίτα Στηλ, επικεφαλής της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια της Greenpeace Africa.

Το Υπουργείο Ενέργειας της κυβέρνησης δε σχολίασε ακόμα την ανακοίνωση της Greenpeace.

Τα στοιχεία αφορούν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στον αέρα και δείχνουν ότι το Γιοχάνεσμπουργκ και η Πρετόρια έχουν επίσης πληγεί σοβαρά, καθώς ο αέρας κινεί τη ρύπανση από την Μπουμαλάνγκα. Η ανάλυση αποκαλύπτει τις σοβαρές κλιματικές συνέπειες της ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας, ακόμη και μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να ενισχύσει την καθαρή παραγωγή ενέργειας.

Ο άνθρακας θα μειωθεί σε λιγότερο από το 50% της συνολικής εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας της χώρας μέχρι το 2030, αλλά θα εξακολουθεί να συνεισφέρει περισσότερο από το 65% της παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Άλλα σημεία ιδιαίτερα υψηλής ρύπανσης διοξειδίου του αζώτου που έχει εντοπίσει η Greenpeace περιλαμβάνουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα στη Γερμανία και την Ινδία, καθώς και εννέα συγκροτήματα σταθμών ενέργειας στην Κίνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή