Μάχη ανάμεσα στη νεωτερικότητα και τη βαρβαρότητα

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 19:12

A- A A+

Η δρ. Ουάφα Σουλτάν ήταν μια άγνωστη συρο-αμερικανίδα ψυχίατρος που ζούσε σε ένα προάστιο του Λος Αντζελες. Χάρη σε μια τολμηρή συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του αλ-Τζαζίρα στις 21 Φεβρουαρίου 2006, έχει κερδίσει την επωνυμία. Αλλοι την αποκαλούν μια θαρραλέα φωνή κι άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια αιρετική και άπιστη που πρέπει να πεθάνει.

Στη συνέντευξή της, η Σουλτάν κατηγόρησε τους μουσουλμάνους ιερείς και πολιτικούς ηγέτες ότι εδώ και 14 αιώνες διαστρεβλώνουν τα διδάγματα του Μωάμεθ και του Κορανίου. Στον κόσμο -είπε- δεν γίνεται μια σύγκρουση θρησκειών ή πολιτισμών, αλλά μια μάχη ανάμεσα στη νεωτερικότητα και τη βαρβαρότητα, μια μάχη που οι δυνάμεις του βίαιου, αντιδραστικού ισλάμ είναι καταδικασμένες να τη χάσουν.

«Πιστεύω ότι οι μουσουλμάνοι είναι όμηροι των δικών μας πεποιθήσεων και διδασκαλιών», είπε η 47χρονη Σουλτάν. «Οι μουσουλμάνοι υπερασπίζονται τις απόψεις τους καίγοντας εκκλησίες, σκοτώνοντας ανθρώπους και καταστρέφοντας πρεσβείες. Ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί πουθενά. Οι μουσουλμάνοι πρέπει να αναρωτηθούν τι μπορούν να κάνουν για την ανθρωπότητα, προτού απαιτήσουν τον σεβασμό της».

Η Σουλτάν μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή μουσουλμανική οικογένεια στην πόλη Μπανίγιας της Συρίας. Ο πατέρας της ήταν έμπορος και πιστός μουσουλμάνος, κι εκείνη ακολούθησε αρχικά τον δικό του δρόμο. Η ζωή της άλλαξε όμως το 1979, όταν σπούδαζε στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία. Εκείνη την εποχή, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν το καθεστώς του προέδρου Ασαντ με βίαια μέσα.

Μια μέρα, ένοπλοι εισέβαλαν στην τάξη της στο Πανεπιστήμιο και σκότωσαν μπροστά της τον καθηγητή της. «Τον πυροβόλησαν εκατοντάδες φορές φωνάζοντας "Ο Θεός είναι μεγάλος!"», λέει. «Εκείνη τη στιγμή έχασα την πίστη μου στο Θεό τους κι άρχισα να αμφισβητώ αυτά που ήξερα. Ηταν μια καμπή στη ζωή μου, που με οδήγησε εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Επρεπε να φύγω. Επρεπε να αναζητήσω έναν άλλο Θεό».

Η Σουλτάν και ο σύζυγός της αποφάσισαν να φύγουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πήραν τη βίζα το 1989 και εγκαταστάθηκαν σε ένα προάστιο του Λος Αντζελες. Εκαναν τρία παιδιά, αγόρασαν ένα σπίτι και η Σουλτάν ολοκλήρωσε τις ιατρικές της σπουδές. Ολοι είναι σήμερα αμερικανοί πολίτες.

Οπως λέει η Σουλτάν, «δεν είμαι Χριστιανή, ούτε Μουσουλμάνα, ούτε Εβραία. Είμαι ένας κοσμικός άνθρωπος».

Η Σουλτάν έχει δεχθεί πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα και e-mail. Αλλά εκείνη ανησυχεί περισσότερο για τη ζωή των συγγενών της στις ΗΠΑ και τη Συρία, παρά για τη δική της. «Πιστεύω στο μήνυμά μου», λέει. «Είναι σαν να πρέπει να κάνω μια διαδρομή ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων, και να έχω διανύσει τα πρώτα, και δυσκολότερα, δέκα χιλιόμετρα».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή