Επιχείρηση «ψυχολογικός πόλεμος» από την Τουρκία

Eπικαλείται τις πρακτικές του διεθνούς δικαίου
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 14:28
UPD:14:28
REUTERS/KAAN SOYTURK

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας και αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Με σταθερό τρόπο και καθημερινές δηλώσεις αξιωματούχων της η Άγκυρα συνεχίζει την επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου», με αποδέκτη την Ελλάδα.

Με νέες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει από όσα θεωρεί ως δικαιώματά της σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Κύπρο.

«Στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου», διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός σε ομιλία του στην ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε», είπε ο Χ. Ακάρ. 

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας και αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις, όπως είχε ανακοινώσει προχθές ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Όπως υποστηρίζει με δημοσίευμά της η «Daily Sabbah», η γεώτρηση θα φτάσει μέχρι τα 5.500 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ ο «Πορθητής» έχει δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη έως 12.192 μέτρων. 

Παρουσία ελληνικής φρεγάτας

Στην Αθήνα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι «υπάρχει μία πάγια προσπάθεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε αναθεωρητική κατεύθυνση, να μην παίρνει ως βάση αυτά τα οποία το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδιαίτερα η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναγνωρίζει, καθώς και την προετοιμασία που έχει γίνει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των όμορων χωρών για τη χάραξη της δικής της ΑΟΖ, για να δημιουργεί ‘’τετελεσμένα’’».

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, «δεν δημιουργούνται τετελεσμένα από τη στιγμή που εμείς παίρνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο, και σε διπλωματικό επίπεδο, με διαβήματα που αμφισβητούν τη δημιουργία νομικού προηγουμένου, αλλά και με πραγματική παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή, ούτως ώστε τα δίκαιά μας να μην έχουν μόνο το γράμμα του νόμου, αλλά να ενισχύονται και με την αναγκαία παρουσία της δικής μας δύναμης».

EURONEWS

Όπως επισήμανε, «η ουσιαστικότερη προστασία των εθνικών μας συμφερόντων έχει γίνει με τη συστηματική διπλωματική προετοιμασία που έχει προηγηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη δημιουργία τριμερών σχημάτων συνεργασίας -ειδικά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο- ούτως ώστε και η νομική και η πολιτική κατοχύρωση των δικαίων μας να είναι εξασφαλισμένη, αλλά και με την αντίστοιχη προετοιμασία που έχει γίνει μετά την ανάθεση από την Κυπριακή Δημοκρατία της έρευνας για υδρογονάνθρακες σε μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς που προφανώς έχουν και την αντίστοιχη πολιτική στήριξη των κυβερνήσεών τους, ειδικά της Γαλλίας και των ΗΠΑ».

Η Κύπρος

Στη Λευκωσία, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου του είναι, σε συνεργασία με άλλες χώρες, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι διεξάγεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η Πολυεθνικής Άσκηση «Νέμεσις 2018», στην οποία, εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετέχουν η Ελλάδα και η Γαλλία, και φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ιορδανία. Στην άσκηση παίρνουν μέρος πάνω από 10 πολεμικά πλοία, οκτώ ελικόπτερα και αεροσκάφη, ομάδες αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών. Ο συνολικός αριθμός των ασκούμενων ξεπερνά τα 750 άτομα. Στόχος της άσκησης είναι η αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμός για αντιμετώπιση κινδύνων σε εμπορικά πλοία και σε πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας, αλλά και με ατυχήματα με μαζικές διασώσεις και ρύπανση στη θάλασσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή